Badkuip installatie? Professionele hulp staat klaar

BADKUIP INSTALLATIE

Het installeren van een badkuip begint bekendheid te krijgen in de meeste woningen. Het is de plek waar u heen  gaat na een drukke dag om lekker te weken en de spieren te relaxen. U kunt een badkuip installeren in een opwindende badkamer, in de kelder of in een net gebouwd huis om jezelf in te weken. Badkuipen zijn voordelig omdat het maar weinig water kost ten opzichte van een douche. Het vergemakkelijkt ook het badderen van kinderen. Als laatste verhoogd het installeren van een badkuip ook de waarde van het huis.

Bel: 06-28791793

Het verwijderen en installeren van een badkuip.

Het verwijderen van het bad

U zal eerst de bekleding of de tegels rondom het bad moeten verwijderen om zo bij de oude badkuip te kunnen komen. Lokaliseer de spijkers en schroeven die de badkuip aan de muur en draagbalken bevestigd en verwijder ze. Schroef de afvoerstop los en verwijder de afdekplaat met een schroevendraaier. Draai de afvoer verwijderaar uit de badkuip. Draai en licht uit de kuip.

Installatie van de nieuwe badkuip

Zorg ervoor dat de vloer schoon is.  Pas de badkuip droog op de vloer. Gebruik een waterpas van 30 cm om te controleren of het waterpas is. Voeg aan de onderkant pasringen of schuim toe om het waterpas te maken.

Het installeren van de afvoer van het bad

Zet de afvoerkit die bij de badkuip hoort in elkaar. Plaats de dichtring op de bochtpijp, verbindt, en draai de overloop plaat goed vast met montage schroeven. Zorg ervoor dat u de rubberen afdichting bevestigt. Plaats verloopringen op de buizen. Plaats een rubberen afdichting tussen de buizen en de badkuip. Wrijf wat loodgieters klei op de afvoer flens, schuif het in het afvoergat, en draai het op de draadfitting. Draai het vast met een punttang. Wrijf het teveel aan klei weg met een doek. Bevestig de afvoerzeef aan de afvoer flens met montage schroeven en draai het voldoende vast.

Met hulp, schuif de badkuip op de enclave. Plaats de afvoerbuizen in de juiste positie. De isolatie moet ook uitgelijnd zijn. Plaats de afvoer aan de valbuis. Verbind deze met een zwanenhals. Controleer op dit moment op lekkage.

Gebruik gipsplaat schroeven en dichtringen om de badkuip aan de draagbalken te bevestigen met een elektrische schroevendraaier. Wees voorzichtig dat u de schroeven niet strak aan de afvoer flens bevestigt. We gaan dan verder met de muur of de flens van de badkuip.

Installeren van de badkuip

De kuip moet op de mortel zitten vanwege de stabiliteit. Breng de mortel op de vloer aan en verspreid het gelijkmatig tot een dikte van ongeveer 5 cm. Plaats de kuip op de mortel en druk stevig aan zodat het waterpas is. Laat het drogen.

Boor gaten op de rand van de kuip overeenkomend met de posities van de draagbalken als deze die niet heeft. Gebruik schroeven van 5 cm om de kuip aan de draagbalken vast te maken. Blijf constant controleren of de kuip uitgelijnd is met behulp van een waterpas van 30 cm wanneer je de schroeven bevestigt aan de muur en de randen.

Methodes om de badkuip te installeren

Hoe moet ik mijn badkuip installeren? Dit is een veelvoorkomende vraag die de meeste huizeneigenaren hebben wanneer ze een badkuip nodig hebben. Er zijn dan ook drie verschillende methodes die u kunt gebruiken. Er is de “er-in-laten-zakken” methode, de “alkoof” methode, en de “onderstel” methode. De keuze is aan u. Laten we hieronder de verschillende methodes bespreken.

 1. “Onderstel” methode

Bij dit type badkuip rust de rand op het decoratieve oppervlak. De badkuip zinkt compleet weg in de boord, en de boord fungeert ook als de opening van het bad. Het komt in verschillende maten, ovaal, vierkant, schelp, hart, gemaakt van materialen zoals fiberglas, acryl of porselein.

Stappen

 1. Sluit de watertoevoer af door de kleppen te sluiten. Als u een bestaand bad heeft, verwijder het het sluit de afvoer af.
 2. Controleer de uitlijning van de vloer met een waterpas van 30cm en repareer de vloer. Zorg ervoor dat de nieuwe badkuip op een structureel degelijke grond staat.
 3. Bouw een ondervloer, u kunt balken op de vloer plaatsen en dan 190mm multiplex erop vastspijkeren met een spijkerpistool. Let er op dat u geen sanitair of elektrische kabels raakt. Om de ondervloer sterk te maken voegt u een tweede laag van 127mm multiplex toe nadat u de laag kit hebt uitgespreid.
 4. Laat het drogen voordat u start met het plaatsen van de badkuip
 5. Markeer de positie van de badkuip op de ondervloer met behulp van een rolmaat. Bevestig de poten aan de badkuip en plaats het in de omsluiting. Zorg ervoor dat de kuip goed op de vloer rust. Plaats houten pasringen onder de badkuip totdat deze waterpas is. U kunt ook mortel rondom de poten en op de kale grond plaatsen om de badkuip stabieler te maken.
 6. Verbind de afvoerpijp met de zwanenhals.
 7. Zaag een stuk uit de ondervloer voor de afvoerpijp. Gebruik een decoupeerzaag of een reciprozaag. Verbind dan de afvoer van de badkuip met de overloop.
 8. Om het waterdicht te maken brengt u siliconen kit aan op de overloop en verbindt u het aan de badkuip met een rubberen afdichting ertussen.
 9. Haal multiplex met de dimensies die worden aangegeven op het patroon dat meegeleverd wordt met de badkuip. Gebruik een Haber zaag om de multiplex te snijden en schuur het voor een gladde afwerking. Maak de multiplex platen vast aan de omsluiting met 250mm schroeven.
 10. Let er op dat u de instructies van de fabrikant volgt voor de kraan.
 11. Zet het water aan om te controleren op lekkage.
 12. Zet de boord vast aan de bovenkant van de kuip. Schroef 250mm schroeven in de bovenste platen.
 13. Monteer marmeren tegels, keramische tegels of een andere watervaste afwerking. Breng siliconen kit toe op de naden.
 1. “In-laten-zakken” methode

Deze methode is goed voor bubbelbaden. De kuip staat in een boord. Hierbij bouwt u een boord dat de hele onderkant van de kuip bedekt tot aan de randen van de badkuip. Voor de bovenkant van de boord kunt u een een marmer of tegel gebruiken die wijder is dan de badkuip om het elegant te maken.

Eerst zult u een boord voor de badkuip moeten bouwen. Neem de maten vanaf de onderkant van de randen tot de onderkant van de kuip, waar deze op de grond zal staan. Dit is de dieptemaat van de boord. Tel 2,5 tot 5cm toe aan deze dimensie. Het is beter als de boord hoger is, u kunt dan dan nog houten pasringen toevoegen, dan dat de boord te laag is, dan kunt u er niets meer aan doen.

Het bouwen van een platform voor de badkuip is niet moeilijk. Maar juist handelen en zagen is wel nodig.

Dit project is ongelooflijk makkelijk voor een timmerman, daarom is het handig om dit deel uit te besteden.

 1. Controleer de hoogte die nodig is voor de badkuip en bereken de hoogte van de draagbalken van het platform.

Als er bijvoorbeeld een hoogte nodig is van 90,44 cm voor de badkuip, zaag de draagbalken dan af tot 79,31cm. Deze lengte is goed voor de dikte van de bovenkant en de onderste balk van 38 mm bij 89 mm, de mortel, het steunbord, en de tegels.

 1. Spijker de draagbalken aan de boven en onder platen om muren te vormen voor het platform.
 2. Bevestig het muurskelet aan de vloer met spijkers en gebruik dekschroeven om het skelet te bedekken met multiplex om zo het platform te maken.
 3. Zaag een opening in de boord van de badkuip met behulp van een decoupeerzaag. Gebruik het patroon van de fabrikant of markeer zelf nauwkeurig de dimensies voor de opening.
 1. “alkoof” methode

Het installeren van een badkuip kan een vervelende activiteit zijn, maar ik ben er om u door het proces heen te loodsen. In werkelijkheid kunt u het alleen doen, maar gaat u hulp niet uit de weg. Aangezien het om een alkoof gaat, moeten we een frame maken waar de badkuip op kan rusten. Redelijk makkelijk, dus laten we beginnen.

Benodigdheden

Een waterpas van 7,62 tot 10,16 cm, een waterpas van 15,24 cm, een rolmaat, gipsplaatschroeven, elektrische schroevendraaier, dekschroeven en schroevendraaiers, dichtringen, pluggen, naaldventiel, sifon tang, tape, mes, houten pasringen, bad afvoer kit, loodgieters klei, en een deken. Als de vloer uitlijning nodig heeft heeft u mogelijk een egalisatiemiddel nodig.

Omkaderen van de badkuip

Het hebben van de badkuip in een alkoof is de meest voorkomende manier in veel woningen. De kuip staat in een omheining van drie muren. Het bad heeft meestal ook een douche, en de kraan bevindt zich op een van de muren.

Neem de hoogte en breedte maten op met een rolmaat. De badkuip moet op de omkadering rusten, dus bouw het kader op gepaste wijze voor 3 kanten. Gebruik balken van 38 mm bij 89 mm om de muren te maken. Plaats ze neer. Snijd de balken van 38 mm bij 89 mm om zo de 8 verticale draagbalken voor de muren te maken die nodig zijn voor de boven- en onderkant. Plaats de horizontale balken 40,64cm naar het midden tussen de verticale balken. Gebruik een verticale waterpas om te controleren dat de verticale draagbalken uitgelijnd zijn. Gebruik 762 mm schroeven om de verschillende onderdelen aan elkaar vast te maken met een elektrische schroevendraaier.

Bevestig de omkadering stevig aan de muur en de vloer met schroeven en montage kit. Aan de muur met montage kit en aan de vloer met schroeven.

De afvoer in orde maken

Zodra de omkadering droog is, past u de badkuip en markeert u de posities van de afvoer. Maak de afvoer aan de badkuip volgende de instructies van de fabrikant. Zorg ervoor dat de oriëntatie van de afvoer correct is, van links naar rechts is aanbevolen. Als uw afvoer aan de rechterkant zit, dan heeft u een badkuip met de put aan rechterkant nodig en vice versa.

Zorg dat u voorzichtig met de badkuip omgaat aangezien het breekbaar is. Laat geen gereedschap in de kuip vallen en zet u er ook geen trapje in; het zal dan splijten of breken. Bedek de binnenkant van de badkuip met een doek en de randen met de doos.

Voorbereiden van de ruimte

Controleer of de vloer waterpas is met een waterpas van 30 cm. Een juiste hoogte van de afvoer zorgt ervoor dat het water afgevoerd kan worden. Als de vloer niet waterpas is, breng dan een egalisatiemiddel aan, dat u kunt kopen bij een bouwmarkt, om het volledig uit te lijnen.

Plaats de badkuip in de omkadering. Controleer of de badkuip waterpas staat. Als dit niet het geval is plaatst u houten pasringen onder het bad totdat deze wel waterpas is.

Het plaatsen van de badkuip

Gebruik de badkuip als een leidraad om de posities van de draagbalken te markeren op de omkadering en verwijder dan de badkuip weer. De markering wordt gebruikt als een referentie lijn voor de langsligger. Meet de flens van de badkuip op. Gebruik deze meting om de positie van de langsligger te markeren op de referentiepunten die u al eerder gemarkeerd heeft.

De langsligger is een houten dwarsligger om de de omkadering van het bad te ondersteunen, deze zal onder de flens van de badkuip langs de muur liggen. Markeer de draagbalken op de bovenkant van de flens. De langsligger moet onder de badkuip liggen. Maak de langsligger vast met dekschroeven.

De meeste badkuipen hebben een geluiddempend en uitlijnend vulsel. Laat deze volledig op de ondervloer rusten.

Een badkuip installeren in de kelder

Het plaatsen van een bad in de kelder vergroot de functionaliteit van het huis. Het installeren van een badkuip in de kelder is ongeveer hetzelfde als het installeren van de badkuip op een cementen vloer. Dit kan u als project doen, maar u kunt ook iemand inhuren die het voor u doet. De keuze is aan u.

Planning

Het bad in de kelder moet in de buurt van al bestaande voorzieningen, zoals een aan- en afvoerpijp, komen. Het hangt vooral van de zwaartekracht af of de afvoer in de riolering terecht komt. In de kelder hebben we in ieder geval een pomp nodig om het afvalwater naar de riolering te pompen. Kleppen zijn handig om ervoor te zorgen dat het rioolwater niet terugstroomt.

Om de badkuip neer te kunnen zetten is er wellicht wat graafwerk nodig in het cement voor het afvoersysteem op de ondervloer.

Installeren van de muur

Afhankelijk van de ruimte die beschikbaar is in de kelder, is de meest gebruikte methode de “alkoof” methode. De muren zijn gemaakt van balken van 38 mm bij 89 mm of 38 mm bij 140 mm om de horizontale muren en de verticale draagbalken te maken. Het meest ideaal zijn de balken 38 mm bij 140 mm, die laten meer ruimte over voor het sanitair. Bouw de natte muur omkadering voor de badkuip. Het kader moet dezelfde maat hebben als de badkuip om ervoor te zorgen dat de badkuip goed past. Maak het aan de vloer vast om het stevig te maken.

Positioneer de badkuip op de vloer en zorg ervoor dat het goed in de omkadering past. De gaten in de flens moeten overeenkomen met de verticale draagbalken.

Pas de afvoer van tevoren en gebruik mortel om het vast te zetten op de vloer. De badkuip heeft poten om ervoor te zorgen dat het in de goed hoek staat. Sommige badkuipen hebben gaten aan de onderkant waar de mortel inloopt om wiebelen te voorkomen. Meng wat mortel en plaats het op de  vloer of ondervloer en verspreid het met een doek. Het hoeft niet het hele oppervlakte te bedekken, maar het moet genoeg zijn om de gaten te vullen. Het moet vooral in het midden aangebracht zijn.

Plaats de badkuip op de mortel en maak het goed vast met schroeven op de flens direct de omkadering in. Als de flens geen gaten heeft, boor dan gaten en schroef het vast aan de verticale draagbalken.

Installeer de bekleding van de badkuip en zorg er hierbij voor dat de muur voorzien is van een kraan.

Maak groeven in de cementen vloer aan de onderkant om de PVC pijpen van het bad met de riolering te verbinden.

Installeer afvoerpijpen die het afvalwater naar de riolering brengen.

Installeer toevoerpijpen van koper vanaf de bestaande voorziening naar het bad.

Na inspectie van de gemeente, zullen autoriteiten de groeven vullen. Schenk er nieuw cement in.

Zorg voor toegang tot het elektrisch netwerk en bevloering als dat nog niet aanwezig was.

Installeren van de bad afvoer

In de meeste gevallen zit de afvoerset bij de badkuip. De afvoerset bevat een bochtpijp, PVC pijp, en een zwanenhals.

Zet alle onderdelen losjes in elkaar om er zeker van te zijn dat deze op de badkuip passen voordat je ze echt in elkaar gaat zetten. Zorg ervoor dat het gat van de badkuip goed past op die van de afvoer. Mooi, het past.

Dan cementeert u alle stukken permanent aan elkaar. Breng een primer voor sanitair aan op de binnen- en buitenkant van alle naden om een permanente verbinding te maken. De geur van de primer is niet zo goed voor je. Zorg ervoor dat je de primer buitenshuis aanbrengt met genoeg frisse lucht. Bevestig de bochtpijp aan de voorgesneden PVC pijp om al het overtollige water af te voeren. Verbind dan de PVC pijp met de zwanenhals en maak het onderste deel vast aan de afvoer van de badkuip.

Het bovenste gedeelte gaat direct op de overloop van het bad aan de bovenkant, en het onderste deel  hoort bij de put van het bad. Plaats de bedekking van de overloop aan de binnenkant van de badkuip en verbind het bovenste deel van de bochtpijp  met een aantal schroeven. Aan de buitenkant van de overloop plaatst u eerst een afdichting en dan de PVC bocht en draait deze aan.

Bij het gat onderin aan de binnenkant van de badkuip bevestigt u de afvoerplug aan de bochtpijp aan de buitenkant met schroeven. De afvoerplug is er een met een stop zodat het bad gevuld kan worden met water. Wrijf er wat loodgieters klei op zodat de put waterdicht is en maak het dan vast aan de bochtpijp.

Installeren van de bekleding van de badkuip

De meeste mensen willen geen kale muren rondom hun bad.  Bekleding is handig om wat vertoon en kleur toe te voegen aan de muren om ze zo prachtig en waterdicht te maken. Dit installeer je in zowel nieuwe huizen als in al bestaande badkamers. Fiberglas en plastic zijn de meestgebruikte materialen om de bekleding voor het bad te maken. Dat laatste is het goedkoopst.

Installeren van een bekleding van 3 muren

Dit is de meest voorkomende badkamer. Dit is een badkamer met een badkuip bekleding van 3 muren. Het heeft een muurbekleding waarop de kraan hangt, en een rechter en een linkermuur met bekleding.

Gereedschap en benodigdheden

Een kitpistool, potlood, boor, lijm voor de badkuipbekleding, hamer, gatzaag, rolmaat, een set voor de badkuip bekleding, maskeer tape, latex of acryl kit, spaan met V-vormige inkepingen.

Stappen

 1. Als u een al bestaande badkamer wil veranderen moet u eerst de kraan, douche, put en bedekking van de kraan verwijderen. Daarnaast moet u alles wegzetten wat in de weg kan zitten van de bekleding zoals planken, zeep- en/of handdoekhouders.
 2. Vereffen eerst de muren, dit zorgt voor een mooie afwerking.
 3. Markeer nauwkeurig de plek van de baduitloop, kraan, en de douche op de desbetreffende muur. Gebruik een gatzaag om een gat te maken voor de kraan en baduitloop.
 4. Monteer de muurbekleding tijdelijk met behulp van maskeertape en doe dit ook voor de andere twee muren.
 5. Gebruik een mes om al het overtollige van de muur weg te snijden. Doe dit bij alle muren en zorg ervoor dat ze allemaal dezelfde, gewenste hoogte hebben.
 6. Markeer de hoogte van de bekleding op de muur met een potlood en verwijder de bekleding weer.
 7. Breng met een doek een sanitaire lijm aan de plek van de kraan op de kopwand. Terwijl u de potlood markeringen in de gaten houdt, brengt u de muur bekleding stevig tegen de lijm aan. Gebruik van de maskeer tape zorgt ervoor dat de muur goed droogt. Herhaal dit op de andere kopwand en op de achterwand.
 8. Plaats de bedekking van de kraan, kraanbediening, baduitloop, en de douchekop terug. Plaats dotjes kit op de naden van de bekleding en de badkuip, waar de muren overlappen bij de baduitloop en de kraanbedekking.
 9. Houd rekening met een droogtijd van 24 uur voordat u een douche gebruikt.

Het installeren van bad tegels

Onderstaande procedure laat zien hoe je tegels op de badrand moet plaatsen. U heeft het volgende nodig: emmer, tegelzaag, laser waterpas, 3/16 vierkant ingekeepte spaan, meetlint, spreiders, potlood, en thinset.

Meet de maten

Meet de bovenkant van de badrand tot aan 30,16 cm. Gebruik een potlood om dit te markeren. Plaats de laser waterpas.

Badrand ondersteuning

Om er zeker van te zijn dan de tegels genoeg ondersteuning hebben, bevestig een draagbalken geraamte op de rand. Dit zorgt er ook voor dat ze niet kunnen vallen.

De tegels plaatsen

Mix de thinset in een emmer. Mix het goed zodat het een goede samenstelling heeft. Breng de mix van thinset aan op de achterkant van de tegels met behulp van de vierkant ingekeepte spaan. Om de tegels gelijkmatig aan te brengen plaatst u spreiders bij het aanbrengen van een tegel. Plaats de tegels bovenop de badkuip met een waterpas om de maten van de tegel te verkrijgen. Markeer deze met een potlood. Laat de tegel onder de badrand vallen.

Het snijden van tegels

Gebruik een tegelzaag om de tegels te zagen. Spreid een laag thinset uit over de onderkant van de tegel en plaats deze onder de rand van de badkuip. Uiteindelijk heeft u alle tegels gelegd.

Als laatste, maar niet onbelangrijk, plaats de badkuip op zijn plek en zorg ervoor dat deze uitgelijnd is met een waterpas van 30 cm. Gebruik pasringen aan de onderkant van de badkuip als de kuip niet waterpas is. Maak de badkuip vast aan de muur door de flens aan elke draagbalk vast te schroeven. U bent er nu klaar voor om de muren rondom de badkuip te bekleden.

Het aansluiten van de badkuip sifons

Al het sanitair heeft sifons nodig, zo ook onze badkuip. U vraagt zich misschien af waarvoor. De onderkant van de sifon houdt altijd water vast. Deze plas water fungeert als een barrière zodat rioollucht niet in de afvoer blijft hangen. Het zorgt er ook voor dat andere viezigheid en puin de leidingen niet verstoppen. Voor onze badkuip hebben we een zwanenhals nodig. Meestal wordt deze meegeleverd met het bad. Bevestig de zwanenhals op de PVC pijp met primer lijm. Er is geen verloopstuk of fitting nodig. Breng de primer lijm aan op zowel de binnen- als buitenkant van de PVC buis en de zwanenhals. Pas ze op de juiste manier op elkaar en houd vast voor 5 seconden.

Aansluiten van de badkraan

Kranen zijn een erg cruciaal deel in het reguleren en stoppen van de watertoevoer. De meeste badkamers hebben een kraan aangesloten aan de leidingen in de muur om de toevoer van water te regelen.

De te volgen stappen bij het aansluiten van een kraan

 1. Eerst bepalen we de positie van de douchekraan op onze fiberglass bad bekleding. Deze bevindt zich meestal op ongeveer op 114,3 cm diepte en 38,1 cm in de breedte.
 2. Het bronzen gedeelte past meestal in de muur en het chromen gedeelte steekt uit de muur. Dat is waar we meestal een bescherming voor het pleisterwerk aan de buitenkant van de muur plaatsen.
 3. Om de plastic bedekking aan de muur te bevestigen moeten we gaten in de muur boren. Boor eerst een testgat in het fiberglas, dit zal fungeren als leidraad bij het boren van de grotere gaten van 8,6 cm waar de kraan in zal moeten passen. Plaats de push fitting op de kraan.
 4. Plaats Teflon tape op deze fittingen en draai ze strak met een sikkel moersleutel.
 5. Voordat u de kraan aan de muur monteert, brengt u eerst vloeimiddel op verbindingen van de kraan.
 6. Plaats de kraan op de muur, en hoewel er misschien weinig ruimte is, probeer het niet te laten vallen. U kunt echter een draad vastmaken aan de kraan zodat als het valt dat u deze makkelijk weer kan oppakken.
 7. Plaats de kraan eerst aan de douchekolom. Zorg ervoor dat de koperen pijp ongeveer 2,5 cm naar binnen past.
 8. Soldeer de verbinden van de koperen pijpen, zorg ervoor dat u een fles water bij de hand heeft voor het geval het vlam vat.
 9. Laat het na het solderen afkoelen. Controleer of de kraan op de juiste plaats zit. Zet u, voordat u het patroon van de badkuip terug plaatst, het water aan om te controleren op lekkage.

Installeren van de bad behuizing

U kunt kiezen uit een verscheidenheid aan badbehuizingen om de badkamer op te fraaien. U kunt state-of-the-art badbehuizingen maken van onder anderen fiberglas, hout, gegolfd metaal, porseleinen tegels, of marmeren tegels.

Het plaatsen van een fiberglas behuizing

Controleer of de muren waterpas en vereffend zijn. Plaats de achtermuur en zorg ervoor dat deze goed op de badkuip aansluit. Duw de onderkant van de muur een paar cm zodat deze tegen de draagbalken aan ligt, terwijl u de linker muurplaat plaatst. Stop de linker muurplaat tussen de draagbalken en de achtermuur om voor een strakke hoek afdichting te zorgen. Doe hetzelfde voor de rechter muurplaat.

Markeer de bovenkant van de muur op de lat met een potlood. Zet nu alle drie te muren aan de kant.  Breng op de lengtes van alle draagbalken een laag lijm aan van boven naar onder. Pel de beschermende laag van de muurplaten af. Plaats elke muurplaat beginnend met de links en dan rechts. Als alle naden op hun plaats zijn, duwt u stevig op de muren om ze te hechten met de lijm op de draagbalken.

Controleer alle hoeken om er zeker van te zijn dat alle naden glad en strak genoeg zijn. Schroef de kopmuren vast aan de draagbalken. Begin bij de verticale flens op de voor gemarkeerde gaten. Schroef de bovenkant van elke muur vast aan de draagbalken. Om het bad compleet te maken monteert u de kraan op de juiste plaats.

Monteren van de bad bekleding

De bekleding van het bad zorgt voor een gladde en gelijke afwerking op de muren van het bad. Bad bekleding wordt geleverd als een enkele set die past bij de maat van de badkuip. Ze bestaan in sets van vijf onderdelen of van 3 onderdelen. Ze zijn gemaakt van acryl of fiberglas. De meeste bad bekleding past gelijk op de verticale draagbalken. Sommige moeten worden bevestigd met een lijm.

Benodigdheden voor het plaatsen van de bekleding

Gatzagen, meetlint, kitpistool, waterpas, bad- en tegelkit, markeerstift, boor, en de badkuip.

Installeren van de gipsmuur

Bent u pleisterwerk en schuim in de meeste binnenmuren zat? Een gipsmuur is een alternatieve manier voor de traditionele gewone muren. Monteer gipsplaten direct aan de muur draagbalken. Het monteren van een gipsmuur betekent dat de badbehuizing waterbestendig gips zal zijn.

Meet de horizontale maten van de badmuur, achtermuur, en de rechter en linker muur op. Gebruik een mes of gipszaag om de gipsplaat op maat te snijden.

Zet de platen op de randen van de badkuip. Zorg ervoor dat het waterpas is en teken dan een lijn waar de flens zal zijn en snijd dit deel uit de gipsplaat.

Lokaliseer de positie van de kraan op de gipsplaat die als zijmuur dient. Snijd met een gipszaag of mes de gaten in de gipsplaat. Plaats het weer tegen het geraamte van de muur om er zeker van te zijn dat de opening voor de kraan op de juiste plek zit. Voordat u het aan de muur vast maakt, maakt u de plaat waterpas.

Maak de andere twee gipsplaten vast aan het geraamte van de muur met schroeven. Zet de schroeven 5 cm van elkaar vast op de randen van de gipsplaat en verder 20,32 cm van elkaar af. De gipsplaten hebben een mooie afwerking nodig dus schuur en tape alle naden en schroeven. Verbind de kraan met de bad bekleding.

Installeren van een basis van mortel voor de badkuip

De badkuip basis van mortel hangt af van de instructies van de fabrikant. Als zij er niet tegen adviseren, kunt u verder gaan met het maken ervan.

Bereid de ruimte voor waar de badkuip op het geraamte voor het bad moet komen. Het moet schoon  zijn om het goed te kunnen uitlijnen.

Plaats de badkuip op zijn plek om te kijken welke aanpassingen nodig zijn. Wees er zeker van dat de basis waterpas is. Plaats pasringen en markeer de juiste uitgelijnde positie op de draagbalken. Haal de badkuip weer weg en werk aan basis van de vloer.

Bevestig een afvoer fitting aan de badkuip. Breng loodgieters klei aan op de put van het bad en plaats een afdichting op de afvoerpijp. Schroef ze aan elkaar. Zorg ervoor dat de afvoer goed op de badkuip aansluit.

Mix de mortel in een emmer en giet het over de basis van de badkuip. Verspreid het met behulp van de vierkante ingekeepte spaan. De mortel zou 2,5 cm dik moeten zijn. De mortel moet de gaten  vullen zodat de badkuip stevig op de vloer staat.

Plaats de badkuip op de mortel. Draai de overlooppijp en de onderste pijp vast en bevestig ze aan de  hoofd afvoerpijp. Laat het een nacht in de mortel zitten. Maak de flens van de badkuip vast aan de verticale draagbalken met een kitpistool. Ga verder met het plaatsen van de muurbekleding, badkraan, en de tapkranen.

Het aanbrengen van de voering van de badkuip

Een goed bad zou langer mee moeten gaan, maar soms is dit niet het geval. Het acryl of de fiberglas kan breken of splijten waardoor er gaten in het bad ontstaan. Het vervangen van de hele badkuip kan duur worden. Er is echter een goedkope oplossing waarbij alleen het oppervlak van de badkuip vervangen, of opnieuw afgewerkt wordt met een spray of polymeer materiaal, of door een voering in de badkuip aan te brengen. Voeringen zijn handig, ze zijn een snelle oplossing; er is geen sloop nodig en bedekken slechte muren. Aan de andere kant verbergen ze alleen maar een onderliggend probleem en worden de dimensies van de badkuip kleiner.

Een voering is een stuk van PVC plastic of acryl dat ontworpen is om in het bad te passen, zowel de bekleding als de badkuip zelf. Contacteer een bedrijf dat voor u de maten opneemt en dat voor u een voering op maat maakt die goed bij de vormen van uw bad past. De uitvoering met een dikte van 0,6 cm gemaakt van acryl is hetzelfde materiaal als de badkuip zelf, maar dan dunner. Het duurt 8 maanden voordat de schaal klaar is, dus u moet geduld hebben.

Verwijder de voorzieningen van het bad zoals de tapkranen, kranen en de aanwezige afvoeraansluitingen. Leg de schaal in het oude bad. Gebruik dubbelzijdig tape en een silicone kit om ze aan elkaar te lijmen. Plaats de nieuwe afvoer en kraan. Mooi, u heeft nu een gerenoveerd bad zonder lekkages.

Kosten van een bad voering

Er spelen een aantal factoren een rol die invloed kunnen hebben op de prijs zoals materiaal, gebruikte mankracht en de locatie. Gemiddeld kost een voering van drie muren voor de badkuip en de bekleding €1200 – €1500.

De maten van de badkuip

Een bad in een alkoof meet 30,48 cm in de breedte tot 38,10 – 50,80 cm in de breedte.

Kleine badkuipen passen grotendeels in kleine ruimtes: maat 137,16 cm in de lengte, 76,20 cm in de breedte, en 38,10 cm in de hoogte.

Midden maat badkuipen hebben een lengte van 182,88 cm, een breedte van 91,44 cm, en een hoogte van 50,80 cm.

Ovale badkuipen hebben een lengte van 152,40 cm, een breedte van 101,60 cm, en een hoogte van 60,96 cm.

Bubbelbaden hebben een lengte van 152,40 cm, een breedte van 81,28 cm, en de hoogte kan variëren van 45,72 tot 58,42 cm.

Het installeren van de badkraan

U heeft een schroevendraaier nodig. Controleer of de koperen pijp goed uit de muur steekt. De muur moet schoon en droog zijn. Als het is om een kraan erop te schuiven. Schuif de nieuwe uitloop op de koperen pijp en draai de schroeven vast met een inbussleutel of een schroevendraaier. Dicht de naad tussen de uitloop en de badkuip af met siliconen.

De kraan er op draaien

Wikkel Teflon tape om de badpijp en maak de nieuwe nippel vast. Plaats de uitloop op de pijp, draai het vast met een schroevendraaier, en zorg ervoor dat hij naar beneden gedraaid staat. Knijp een fles siliconen kit uit op de voet van de kraan om de naden te sluiten. Laat de kit drogen voor langer dan 6 uur voordat u de kraan in gebruik neemt.

Het installeren van een badkraan met twee handgrepen

Om te beginnen zorgt u ervoor dat u een kraan, sikkel moersleutel en wastafelmoersleutel, plastic bak, en een stuk doek heeft. Dit is een erg gemakkelijke taak.

De meeste badkamers hebben drie gaten (douche, koud water, en heet water) in de muur, die 7,50 cm van elkaar af staan. Sluit de afsluitkraan. Draai de kraan volledig dicht om de badkuip leeg te laten lopen. Maak alle waterleidingen los. Schroef de bouten eronder los en verwijder de kraan. Maak alle oppervlaktes schoon die in aanraking zullen komen met de nieuwe kraan. Plaat de nieuwe kraan op de badkuip met een afdichting. Schroef de bouten losjes vast, controleer de positie van de kraan, en draai ze dan volledig vast met de hand. Verbind de waterleidingen. De hete kraan zit links en de koude kraan rechts. Gebruik een moersleutel om het vast te draaien en draai de afsluitkraan open. Laat het water 15 minuten lopen en controleer op lekkages.

Installeren van handgrepen in het bad

Handgrepen zijn een essentieel onderdeel van een bad, vooral voor mindervalide mensen. U kunt ze op gipsplaten of tegels monteren. Er bestaan verschillende maten en ontwerpen voor handgrepen om aan te sluiten bij uw voorkeur. Er zijn drie plaatsen om de handgrepen te monteren: naast de douche, in de badkuip en naast het toilet. Onze komt naast het bad. Haal een verticale handgreep om vast te stellen waar u de handgreep wil hebben. Hoe langer de handgreep, hoe beter, aangezien het dan gebruikt kan worden door mensen van alle lengtes. Zoek de draagbalk die het dichtst bij de douche is met behulp van een draagbalken vinder en markeer deze aan beide kanten. Schuif de bedekking van de handgrepen, plaats de handgreep op de draagbalk en markeer met een potlood op elke flens. Schroef de posities on elke draagbalk. Er zouden er twee aan de bovenkant op de flens moeten zitten en twee aan de onderkant. Boor test gaten en maak de schroeven vast met een elektrische schroevendraaier. Plaats nu de bedekking van de handgrepen terug. En voilà. U kunt nu verder gaan en naar eigen wens nog een handgreep horizontaal of diagonaal in de douche installeren.

Badkuip installatie: de set

Een set van vier onderdelen bevat een badkuip van acryl, twee kopstuk platen, en een plaat voor de achtermuur.

Kosten van mankracht bij het installeren van een bad

Het hangt volledig van het project af. U kunt een klusjesman inhuren die €60 – €90 per uur vraagt of een erkende loodgieter die €45 – €60 per uur kost. Het installeren van een nieuw bad kan 6-9 uur in beslag neme, dus dat is dan €540 – €1.620. Het verwijderen van een oude badkuip kost 3-4 uur wat neerkomt op €270 – €540, en meer. Loodgieters die een vaste prijs vragen, kosten €540 tot €1.100 voor het installeren van het bad, het maken van aansluitingen, monteren van kranen en afvoerpijpen enzovoorts.

Badkuip installeren: matten

Haal een goede anti-slip mat met zuignappen aan de onderkant voor een betere grip. Maak de bodem van de badkuip waar de mat komt te liggen, schoon met een huishoudelijk schoonmaakmiddel.. Laat het volledig drogen. Zonder het dekkende materiaal te verwijderen legt u de mat in het midden van het bad en meet u op of het de juiste maat is. Snijd het overtollige materiaal weg. Plaats de mat weer terug in het bad en markeer de voorste rand. Pel het dekkende materiaal eraf en lijn het uit met de markering die u in het bad gemaakt heeft. Plaats het voorzichtig van voor naar achter om er voor te zorgen dat er geen luchtbellen tussen komen. Waarschuwing: Gebruik er geen bleek op en wast en droogt u de mat eens in de zoveel tijd.

Badkuip installatie: Sanitair

Voor sanitair heeft u een planning nodig, moet u de ruimte voorbereiden, de badkuip installeren, en de aansluitingen verbinden aan het sanitair en de afvoer.

Badkuip installatie: Spuitschuim

Het isoleren van een bad wordt veel gedaan. Het bespaart geld en energie, terwijl het ook voorkomt dat het water zijn hitte verliest aan de onder- en zijkanten. Schuimisolatie wordt meestal gebruikt tussen de muren en de badkuip.

Nadat u de badkuip op het geraamte heeft geplaatst, brengt u een laag schuim isolatie aan om de ruimtes tussen de muur en de panelen op te vullen. Dit maakt het ook geluiddicht.

Het installeren van een bubbelbad

Het installeren van een bubbelbad voegt veel waarde aan het huis toe. Een bubbelbad is gunstig op de volgende manier:

 1. Het verhoogd de lichaamstemperatuur. Dit is heel goed om pijnlijke en zeurende spieren te behandelen, doordat de waterstralen het lichaam masseren.
 2. Het bubbelende hete water van het bubbelbad verhoogt de lichaamstemperatuur en helpt zo de bloedsomloop te verbeteren.
 3. Het kalmeert het lichaam en helpt zo de fysieke en mentale gezondheid te verbeteren.
 4. Hete baden zorgen voor een soort stoomtherapie Wanneer deze stoom geïnhaleerd wordt maakt het de luchtwegen vrij en verminderd tegelijkertijd inflatie.

Bubbelbaden hebben een complex systeem. In tegenstelling tot een gewoon bad, is hierbij wat elektrische installatie nodig. Daarom zult u gebruik moeten maken van een erkende elektricien om de kabels aan te leggen. Het grootste gedeelte is al in elkaar gezet, waardoor er bijna geen loodgieterswerk nodig is.

Stappen om een bubbelbad aan te sluiten

 1. Installeer een “backer”. Een “backer” is een houten geraamte waarop de badkuip zalf staan tussen in de draagbalken. Snijd balken van 38 mm bij 89 mm op 40,64 cm lengte zodat ze tussen de draagbalken van de muur passen.
 2. Breng een laag van 2,5 cm mortel aan op de grond van het geraamte. Zorg ervoor dat u vezelcement gebruikt. Dat kan de trillingen van het bubbelbad goed aan.
 3. Plaatst de badkuip op de mortel. Controleer of het waterpas is met een waterpas van 30 cm. Installeer de kuip van het bubbelbad.
 4. Plaats het bad in het midden van het geraamte.
 5. Verbind de overloop pijp met de afvoer van het bad en uiteindelijk met de hoofdafvoer. Maak de pijpen vast door de schroeven goed vast te draaien.
 6. Maak de afvoerpijp van het bad vast aan de bestaande koperen fitting. Soldeer de afvoer van het bad aan de koperen pijp kraan. Maak de uitloop en de kraan vast.
 7. Plaats de kop van de waterval in het bad en maak vast met een moersleutel.
 8. Zet het water aan. Vul het bad om de overloop te testen. Dicht alle lekkende naden en maak de bouten nogmaals vast.
 9. Sluit de elektrische bekabeling van het bubbelbad aan op het stopcontact.

Kosten van het installeren van een bubbelbad

De meeste bubbelbaden zijn duur. Het zijn luxe goederen die niet in veel woningen worden gevonden. De aanschafprijs is duur, net als de kosten van de installatie. De minimale kosten bedragen €600, en de maximale kosten bedragen €15.000 per stuk.

Tips voor het installeren van een bad

 1. Zorg er altijd voor dat u beschermende kleding draagt wanneer u tegels snijdt of tegels van de muur af haalt.
 2. Vraag iemand om te helpen wanneer u de badkuip hanteert om te voorkomen dat deze valt en splijt.
 3. Werk bij het monteren van de badbekleding altijd van boven naar beneden.
 4. Zorg ervoor dat u altijd de juiste afvoerset koopt, die past bij uw badkuip.
 5. Wacht altijd tot de mortel volledig droog is voordat u het vastschroeft aan de draagbalken.
Bel: 06-28791793