Badkuip verstopt? Advies en professionele hulp (tip)

Badkuip verstopt?

Als de afvoer van uw badkuip verstopt is, zal dit uw ontspanning flink in de weg staan. U komt net uit een lekker lang bad en nu loopt het water niet of erg langzaam weg. Het vuil en water dat in de badkuip blijft staan kan gevaarlijk zijn voor uw gezondheid en daarnaast kan het gaan stinken.

Dit wilt u uiteraard zo snel mogelijk laten repareren omdat anders het verstoppingsprobleem kan escaleren en de werking van ander sanitair in uw huis kan beïnvloeden.

Hieronder vindt u een lijst van oorzaken van verstopping van de afvoer van uw badkuip en hoe u het effectief kunt ontstoppen.

Bel: 06-28791793

Verstopte afvoer badkuip

Heeft u gemerkt dat het water uit uw badkuip niet kan worden afgevoerd? Om te zorgen dat het water weer snel en effectief wegstroomt, moet u waarschijnlijk de afvoer repareren. Het kan heel eenvoudig zijn en in veel gevallen kost het u maar een paar minuten tijd, maar het probleem kan ook dieper in de leidingen zitten, waardoor u op zoek moet gaan naar professionele hulp.

De meest voorkomende redenen dat uw badkuip verstopt raakt, zijn:

  • Haar
  • Vuil
  • Cement en voegmiddel
  • Etensresten, kattenbakvulling en olie

Haar

Een veelvoorkomende reden dat de afvoer van uw badkuip verstopt raakt is door haar. Na elk bad zullen losse haren samen met vet en zeep door de afvoer gaan. Wanneer dit niet allemaal wegstroomt zal het water afkoelen en gaan de resten vastzitten in de afvoer. Zodra uw leidingen verstopt zitten is het vaak geen eenvoudige taak om de resten te verwijderen. Daarom kan, om de meeste verstoppingen te voorkomen, een haaropvanger of afvoerzeef op het afvoerputje worden geplaatst, waarmee de meeste resten tegengehouden worden. Na elk bad kunt u de haren bij het restafval gooien en zal uw afvoer goed blijven functioneren.

Vuil

Een andere reden van verstopping in uw badkuip is doordat er ander, dan het gebruikelijke, vuil in uw afvoer terecht is gekomen. Denk bijvoorbeeld aan de schoenen of laarzen die u onlangs heeft schoongemaakt in de badkuip. Modder, zand en grind is zwaarder dan water en kan niet altijd effectief worden afgevoerd naar de riolering. Het vuil zal zich langzaam opbouwen en de waterstroom verminderen. Als u dit negeert, krijgt u op den duur mogelijk te maken met stilstaand water in uw badkuip en moet u professionele hulp inschakelen om de afvoer voor u leeg te pompen.

Cement of voegmiddel

Heeft u onlangs een verbouwing gehad en is er cement in uw afvoer terecht gekomen? Zo ook bij zand en grind, is cement en voegmiddel te zwaar om goed te worden afgevoerd met het badwater en kan ernstige problemen veroorzaken in uw pijpleidingen. Specie zal in de leidingen stollen waarna u het niet meer kunt verwijderen. In dat geval moet u vaak de leidingen in uw badkuip laten vervangen. Let daarom altijd op dat resten van een verbouwing niet in uw afvoer terecht komen!

Etensresten, kattenbakvulling en olie

Mogelijk zijn er etensresten in badkuip terecht gekomen, heeft u de kattenbak in uw badkuip geleegd of heeft u kleren in de badkuip laten weken waar olie op gemorst was. Hierdoor heeft u nu een verstoppingsprobleem. Al deze zaken, die in feite niet thuishoren in de afvoer van uw badkuip, zullen maar met moeite naar het riool kunnen worden afgevoerd en zorgen dat de afvoer niet meer werkt zoals het hoort. Het gebruik van een afvoerzeef kan al voorkomen dat er teveel in de leidingen terechtkomt dat er niet thuishoort.

Ontstoppen badkuip

In de meeste gevallen is het ontstoppen van uw badkuip vrij eenvoudig. Het kost u slechts een paar minuten van uw tijd en kan op den duur een hoop geld besparen. Er zijn echter gevallen waarin het probleem heel moeilijk zelf te verhelpen is, zodat u geen andere keuze heeft dan het inhuren van een professional. Een loodgieter heeft vaak betere gereedschappen en meer ervaring. Maar om te zorgen dat u zo lang mogelijk goed gebruik kunt maken van uw sanitair kan het handig zijn om de volgende remedies te proberen.

  • Een ontstopper gebruiken
  • Gebruik van baking soda en azijn
  • Een waterslang gebruiken
  • Bleekmiddel gebruiken
  • Kokend water gebruiken

Ontstopper gebruiken voor verstopte Badkuip

De snelste manier om uw badkuip te ontstoppen is met behulp van een ontstopper. Een ontstopper werkt het beste als er water in uw bad staat dat niet wegloopt. Dek het afvoergat af met de ontstopper en beweeg deze op en neer. Deze beweging past luchtdruk toe en maakt alles los dat zich in de pijp bevindt. In de meeste gevallen komt de verstopping van zijn plek en kan het worden afgevoerd naar het riool. Dit kan echter slechts een tijdelijke oplossing zijn omdat er zich aan de muren van de leidingen vaak nog steeds vuil bevindt.

Verstopte badkuip baking soda en azijn

U zult verrast zijn door het resultaat dat u kunt behalen met twee simpele ingrediënten die u waarschijnlijk al in huis heeft: zuiveringszout en azijn. Het enige dat u hoeft te doen is wat zuiveringszout in de afvoer gieten. Voeg daarna azijn toe en u zult zien dat er direct bellen uit het gat komen. Door azijn toe te voegen aan de baking soda zal er een chemische reactie ontstaan die alles, dat zich aan de muren van uw leidingen bevindt, zal losweken. Voor het beste resultaat laat u de oplossing ‘s nachts in de badkuip staan. De volgende ochtend giet u heet water in de afvoer en het verstoppingsprobleem moet daarmee opgelost zijn.

Waterslang bij verstopte badkuip

Thuis een waterslang hebben kan altijd handig zijn als u verstoppingsproblemen heeft. Om een waterslang in uw verstopte badkuip te gebruiken, moet u het metalen kapje dat zich op de afvoer bevindt verwijderen. U kunt een schroevendraaier gebruiken om de schroef te verwijderen, zodat u de slang in de afvoer kunt aanbrengen. Door de druk zullen de meeste verstopping los komen en zal de afvoer van uw badkuip weer goed functioneren.

Verstopte badkuip bleekmiddel

Heeft u ooit geprobeerd bleekwater in u afvoer te gieten om een verstopping te verhelpen? Zo niet, dan wilt dit misschien proberen; u zult verrast zijn hoe bleekmiddel in staat is om het vuil, dat zich aan de wanden van de leidingen bevindt, op te lossen. Ook zal het gebruik van bleekwater alle bacteriën doden die zich in de leidingen hebben verzameld. Laat het bleekwater, voor het beste resultaat, een nacht in de afvoer staan en giet er de volgende dag kokend water door om zo alle resten naar het riool af te voeren.

Verstopte badkuip kokend water

In veel gevallen kan kokend water helpen om aangekoekte zeepresten op te lossen en zo de wanden van uw leidingen schoon te krijgen. Deze methode zal echter niet effectief zijn als u reeds stilstaand water in uw badkuip heeft. Probeer in dat geval eerst bovenstaande oplossingen; zodra de verstopping is verholpen gooit u een paar liter kokend water door de afvoer om de laatste resten weg te krijgen.

Badkuip verstopt chemische middelen

Een eenvoudige en snelle manier om uw badkuip te ontstoppen, is door speciale chemicaliën in de afvoer te gieten. Lees de instructies van het product echter goed voordat u het gebruikt! Als u het middel niet op de juiste manier gebruikt kan dit uw badkuip en leidingen nog verder beschadigen. Niet alle beschikbare chemicaliën zijn geschikt voor uw badkuip of het type leidingen die zich onder uw badkuip bevinden.

Badkuip verstopt, niets werkt

Heeft u alle bovenstaande remedies geprobeerd maar zonder resultaat? Waarschijnlijk bevindt de verstopping zich veel dieper in de leidingen of heeft u te maken met smalle leidingen. In het geval van te smalle leidingen zult u regelmatig alles moeten reinigen zodat uw sanitair goed werkt.

Als u daarom op zoek bent naar een permanente oplossing voor uw probleem kunt u overwegen om professionele hulp in te schakelen. Neem contact met ons op en wij geven u het beste advies!

Badkuip en toilet verstopt

Als uw badkuip en toilet tegelijkertijd verstopt zijn, kunt u dit over het algemeen als toeval beschouwen. De afvoer van het toilet in uw badkamer is zodanig geïnstalleerd dat er geen water uit het toilet terecht kan komen in uw badkuip, zodoende loopt uw gezondheid geen gevaar als uw toilet verstopt is. Als er verder geen andere problemen zijn met uw sanitair, zoals bijvoorbeeld de wasbak, dan heeft u te maken met afzonderlijke verstoppingen.

Badkuip en gootsteen verstopt

Heeft u in het verleden problemen gehad met een verstopte badkuip en denkt u dat dit de oorzaak is van uw verstopte wasbak? Om hier zeker van te zijn, moet u een kijkje nemen in de leidingen onder uw gootsteen. Als alles er daar goed uitziet, dan heeft u gelijk! Het probleem van verstopping is ontstaan in het gebied waar de afvoer van uw badkuip en uw gootsteen samenvloeien. Schakel een loodgieter in voor professioneel advies!

Badkuip is bevroren

Als het veel vriest kunnen, te zijner tijd, ook de leidingen van uw sanitair bevroren raken. U zult dan niet alleen afvoerproblemen ondervinden in uw badkuip of douche, maar ook in de rest van uw huis. Bij bevroren leidingen biedt heet water de oplossing: giet een emmer heet water door de verstopte afvoeren zodat de blokkade kan smelten en uw afvoer weer functioneert.

Badkraan is verstopt

Als uw badkraan verstopt is zult u merken dat het veel langer duurt voordat uw bad vol is. In dit geval moet u de beluchter van de kraan bekijken. U kunt een tang gebruiken om deze van zijn plaats te verwijderen. Maak de beluchter goed schoon en plaats deze terug; uw kraan zal weer als vanouds functioneren.

Badkuip overloop verstopt

Als u het bad vol laat lopen en even later terugkomt, kan het zijn dat er water over de badrand stroomt. In dat geval is de overloop van uw badkuip verstopt! Om de overloop te ontstoppen kunt u een dunne metalen kabel gebruiken; duw de kabel door het gat en maak de weg vrij om het water naar het riool te laten stromen.

Verstopte ‘Moen’ afvoer badkuip

Als u een afvoer van het merk Moen in uw bad heeft, zal er minder vaak een verstopping ontstaan dan bij een reguliere afvoer, maar het kan zijn dat u toch problemen ondervindt door haar dat hier verzameld is. Om de afvoer te ontstoppen, moet u een schroevendraaier gebruiken en de centrale schroef uit de Moen-afvoer verwijderen. Zodra u dat gedaan heeft, zul u in staat zijn om al het haar eenvoudig te verwijderen.

Verstopte badkuipafvoer bovenverdieping

Als de badkuip op uw bovenverdieping is verstopt, heeft u mogelijk problemen met de ventilatieopening op het dak. Omdat de badkuip dichter bij het dak is geplaatst, kunnen bladeren, die in de ontluchter zijn gekomen, een verstoppingsprobleem veroorzaken. U zult zien dat er bellen uit de afvoer komen en dat het water langzamer wegstroomt. U moet in dat geval het dak op om de verstopping handmatig te verwijderen.

Neem contact met ons op, als u deze klus liever aan een professional overlaat!

Verstopte jets jacuzzi

Heeft u thuis een jacuzzi, maar zijn de jets/waterstralen verstopt? Dit kan komen door kalkaanslag die op de openingen van de jets is ontstaan. Hard water is de meest voorkomende oorzaak van dit probleem. In dit geval hoeft u enkel een naald te gebruiken om de gaten schoon te maken. Zorg ervoor dat u de naald niet te diep in de gaten duwt, want dat kan de watertoevoerleiding beschadigen.

Badkuip verstopt appartement

Als u in een appartement woont, is het minder waarschijnlijk dat u problemen heeft met verstoppingen in uw badkuip. Zelfs als u dat wel heeft, bevindt het probleem zich vaak direct onder de afvoer of tot een maximale diepte van ongeveer 60 cm. Het is eenvoudig om de verstopping te verhelpen en u hoeft zich over het algemeen geen zorgen te maken dat het probleem zich veel dieper in de leidingen bevindt.

Oude badkuip verstopt:

Het hebben van een oude badkuip kan veel problemen veroorzaken met verstoppingen en lekkage. Dit komt omdat de afvoerleidingen vaak ook oud zijn en zich, na vele jaren van gebruik, hebben opgevuld met vuil en aangekoekte resten. Reinigen van de afvoeren zal in veel gevallen geen adequate oplossing meer bieden of zal van tijdelijk duur zijn. Mogelijk bent u toe aan een volledige renovatie van uw badkamer. Neem in dat geval contact met ons op zodat wij u het beste advies kunnen geven!

Was dit artikel nuttig voor het probleem dat u heeft met uw verstopte badkuip? Als u nog vragen heeft, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag met al uw sanitair!

Bel: 06-28791793