Riolering aanleggen? Advies en tips over het aanleggen van een riool!

Alle informatie die u wilt weten over het aanleggen van een riolering

Wat houdt het aanleggen van een riolering precies in?

Een riolering aanleggen is een taak die het beste uitgevoerd kan worden door een gespecialiseerd rioleringsbedrijf. Zo weet u zeker dat er geen fouten worden gemaakt bij de constructie. Wanneer de riolering op de juiste wijze is aangelegd, verloopt de doorstroming van het afvalwater optimaal. Dit is van belang, aangezien een probleem met de doorstroming tot verstoppingen en rioolstank kan leiden.

Het risico op rioolproblemen in de toekomst kan zoveel mogelijk worden beperkt door de juiste keuzes te maken tijdens de constructie. Aspecten als verzakkingen en pompsystemen (om het afvalwater om hoog te kunnen pompen bijvoorbeeld) dienen rekening mee gehouden te worden. Bij dit soort complexe aangelegenheden kiezen de meeste mensen er dan ook voor om in zee te gaan met een rioleringsbedrijf.

Om alvast een idee te krijgen wat er zoal aan de orde komt bij het aanleggen van een riolering biedt deze pagina relevante artikelen, die regelmatig worden uitgebreid met meer toelichting aan de hand van veelgestelde vragen. Op deze manier kunnen zowel particulieren als bedrijven verder komen met het vergaren van informatie vooraf en de juiste afweging maken of ze de riolering zelf willen aanleggen of toch liever een rioolexpert inschakelen.

Van alle rioolwerkzaamheden is het aanleggen van de riolering het meest kostbaar. Dat komt omdat het aanlegwerk tijdrovend is. Er dienen doorgaans eerst graafwerkzaamheden te worden verricht met graafmachines. De aanschaf- en huurprijs van dit soort materieel is hoog. Tel daar het benodigde materieel bij op en een gemiddelde riolering kost al gauw duizend euro.

Het aanleggen van een riolering is geen eenvoudig werk. Hoewel wij op deze pagina uitleg geven over het aanleggen, weten wij dat deze taak voor de meeste personen niet is weggelegd. Bij twijfel adviseren wij om altijd de hulp van een professional in te schakelen.

De informatie die u op deze pagina aantreft zijn veelal voorzien van één of meerdere relevante afbeeldingen, zodat u een goede indruk heeft over hoe het aanleggen van een riolering in zijn werk gaat.

Op deze pagina vindt u algemene informatie over het (laten) aanleggen van een riolering.

Bel: 06-82629293

Inhoud van deze pagina


Algemene informatie over een riolering aanleggen

 • Verschillende soorten rioleringen
 • Materialen voor het aanleggen van rioleringen
 • Rekening houden met een rioolinspectieput
 • De werkwijze bij het aanleggen van een riolering
 • Tips voor het onderhoud van de aangelegde riolering

Veelgestelde vragen over het aanleggen van een riolering?

Kan een riolering op alle locaties worden aangelegd?

Wordt rioolschade vergoed door de verzekering?

Kan de gemeente de riolering voor mij aanleggen?

Hoelang duurt het aanleggen van een riolering?

Meestal is een rioolspecialist, al dan niet in bijzijn van een collega, een dag bezig met het aanleggen van de riolering.

In hoeverre is de gemeente betrokken bij het aanleggen van een riolering?

U bent zelf verantwoordelijk voor de riolering tot aan uw woonerf. Het verschilt per gemeente wat de werkwijze is voor het aansluiten van de riolering op de hoofdriolering. Uit ervaring weten wij dat er eerst een afspraak gemaakt dient te worden zodat de gemeente de riolering kan inspecteren en na goedkeuring kan aansluiten op de hoofdriolering.

Wat zijn de voordelen die u ervaart wanneer u de riolering laat aanleggen door een gespecialiseerd bedrijf?

Het moge voor zich spreken dat expertise belangrijk is bij het aanleggen van de rioleringen. Een riolering dient decennia mee te gaan en dat kan alleen zonder problemen als er geen broddelwerk wordt afgeleverd tijdens het verrichten van de rioolwerkzaamheden.

Dien ik zelf voorbereidingen te treffen?

Zorg er voor dat de plek waar er gegraven dient te worden vrij toegankelijk is. Een tuin is voor een aantal mensen in de loop der jaren een soort verlengstuk van een opslagplaats geworden en dit soort spullen dient u dan ook eerst weg te halen voordat een specialist aan het werk kan gaan. Het verwijderen van objecten behoort niet tot de taken van een rioolexpert.

Is de grondsoort van belang bij het aanleggen van de riolering?

Zelf een riolering aanleggen

Wanneer u zelf een riolering wilt aanleggen brengt dat doorgaans grote risico’s met zich mee. Het is niet te vergelijken met bijvoorbeeld zelfs een huis schilderen. Hier komt veel meer bij kijken. Indien u toch zelf een riolering wilt aanleggen, vindt u hieronder een aantal aspecten waar u op moet letten.

Wat voor materiaal heeft u nodig?

Waar dient u zoal rekening mee te houden?

– Grondsoort

– Soort materiaal

– Inzicht over inklinkrisico

– Pomp nodig voor doorstroming

– Aansluiten van de rioolleiding op de hoofdriolering

Voorbereiding

Stel vast welke maat leiding u nodig heeft en haal de benodigde materialen in huis bij de doe-het-zelf zaak. Let op het aantal meters en het aantal bochten dat u nodig heeft voor het aanleggen van de riolering. Het meest hanteerbare materiaal voor rioolleidingen is PVC.

Boorwerkzaamheden:

Voordat u begint met het boren van gaten in de gevel, controleert u eerst of er misschien al een oud gat aanwezig is dat u eenvoudig kunt openmaken met een boorhamer. Dat scheelt u een hoop tijd en onnodige gaten in de gevel.

Indien er nog niet een gat aanwezig is, kunt een gat maken door van buiten naar binnen te boren. Om de juiste plek in de gevel daarvoor te kunnen bereiken zult u de nodige graafwerkzaamheden moeten verrichten.

Op maat zagen

Zaag de benodigde pvc delen op maat en houd rekening met eventuele aftekeningen die nodig zijn om meer sanitair op de riolering te kunnen aansluiten. U zou er alvast voor kunnen kiezen om de rioolleidingen alvast aan elkaar te koppelen om te bekijken of u volvoende materiaal in huis heeft gehaald. Houdt er rekening mee dat bochtjes niet zo makkelijk meer uit elkaar te halen zijn. Daar is best wel wat wrikken voor nodig.

Verbindingen maken

U kunt verbindingen maken op twee manieren. Te weten met lijm en met rubbers. Leidingen die door beton lopen worden veelal met rubbers aan elkaar gekoppeld, omdat er vanwege beton geen speling mogelijk zal zijn. Wanneer de leidingen niet in beton komen te liggen, gebruik dan altijd lijm om de delen aan elkaar te bevestigen. Soms worden t-stukken met rubbers bevestigd, omdat het dan makkelijker is deze delen te openen om een verstopping te verhelpen kunnen in de toekomst.

Beluchtingspijp aanbrengen 

Het doel van een beluchtingspijp is dat er voldoende lucht in de riolering kan komen wanneer er gebruik wordt gemaakt van het sanitair, zoals bijvoorbeeld wanneer een toilet wordt doorgespoeld. Wanneer er een probleem is met de beluchter, dan merkt u dit meteen aan de vreselijke rioolstank die er dan in huis hangt.

De beluchtingspijp dient altijd hoger te komen dan het hoogste afvoerpunt van de leiding. De beluchting kan aan het begin of aan het einde van leiding worden bevestigd. 

Haal voldoende bochten in huis

Het komt vaak voor dat er te weinig bochten zijn gekocht bij de bouwmarkt met als gevolg dat u nog een keer naar de winkel moet.

Locaties waar een riolering aangelegd kan worden:

 

 • Tuin

 

Een riolering laten aanleggen door een expert

Er gaat niets boven het laten aanleggen van een riolering door een rioolexpert. De riolering wordt snel aangelegd, waarbij er rekening gehouden wordt met al uw wensen. Het inzicht dat benodigd is bij het aanleggen van de rioolleiding dient niet te worden onderschat. Een constructiefout kan tot een vervelende herstelopdracht leiden die ook nog eens prijzig is. Vermijdt het risico op constructiefouten zoveel mogelijk door deze taak uit handen te geven.

Mogelijkheid om rioleringen op alle soorten locaties aan te leggen

Zolang er rekening wordt gehouden met het gebruik van de juiste technieken, is het mogelijk om een riool aan te leggen op alle plekken rondom het gebouw. Hierbij maakt het niet uit hoeveel meter de rioolleiding in lengte is. Voor iedere lengte kan een passende oplossing worden geboden.

Is het mogelijk dat jullie de oude riolering voor mij vervangen?

Vroeg of laat dient iedere riolering een keer vervangen te worden. Regelmatig voeren wij dan ook vervangingswerkzaamheden uit bij particulieren en bedrijven. Wij zijn graag uw partner bij het vervangen van de oude riolering. Van het opgraven tot het verwijderen van de rioolleidingen kunt u bij ons terecht.

Een pompsysteem kan uitkomst bieden bij de aanleg van de rioolleiding

De afstand van een rioolleiding kan in een aantal gevallen meer dan 20 meter zijn. De oppervlakte waarover de leiding loopt is niet altijd vlak, waardoor er één of meerdere hellingen overbrugt dienen te worden. Zonder het gebruik van een pomp, is er te weinig kracht om het afvalwater af te kunnen voeren. Door het installeren van een pomp weet u zeker dat het afvalwater snel en efficiënt kan wegstromen naar het hoofdriool.

Is het mogelijk om in heel Nederland diensten te verrichten?

Wij bieden een landelijke riooldienst voor particulieren en bedrijven. Ons vriendelijke team staat klaar om u van dienst te zijn. Een riolering laten aanleggen is één van de belangrijkste investeringen en wij zorgen er voor dat u optimaal gebruik kunt maken van de riolering zonder dat u daarbij onnodige problemen ervaart in de toekomst.

Hieronder vindt u een overzicht van voordelen:

 • Het risico op constructiefouten is zo klein mogelijk.
 • De riolering wordt aangelegd op basis van meer dan 15 jaar ervaring.
 • Topkwaliteit materieel kan worden ingezet om de riolering moeiteloos in de juiste positie te leggen.
 • Het risico op inklinken van de grond blijft beperkt.
 • U voorkomt verstoppingsproblemen in de toekomst zoveel mogelijk.

Wilt u vandaag nog een afspraak inplannen?

De werkwijze bij het aanleggen van een riolering is dat er eerst een expert bij u ter plaatse komt om een inspectie uit te voeren. Uw wensen worden dan besproken en u hoort wat de beste mogelijkheid is om de rioolleiding aan te leggen. Alle zaken worden dan verwerkt in een overzichtelijke offerte. Zodra wij uw akkoord op deze offerte hebben ontvangen, wordt de opdracht ingepland.

Al jarenlang helpen wij particulieren en bedrijven naar alle tevredenheid bij het aanleggen van de riolering.

Wat kost het om een riolering te laten aanleggen?

Dat is vooraf niet exact te zeggen, aangezien er diverse zaken van invloed zijn op de prijs. Hierbij kunt u denken aan de lengte van de riolering, de graafwerkzaamheden, het gebruik van een pompsysteem en de tijd die nodig is voor de aanleg. Een riolering vervangen kost gemiddeld tussen de €750 en €3000.

Is er een manier om de kosten te verlagen?

Wanneer u precies weet waar de riolering aangelegd dient te worden, kan u geld besparen door zelf de graafwerkzaamheden te verrichten. Ga niet zomaar aan de slag, maar overleg dit eerst met een rioolexpert, zodat de aanleg direct kan beginnen. Wanneer u de instructie van de expert niet opvolgt kan een inschattingsfout er toe leiden dat er toch nog verder gegraven dient te worden.

Betonnen riool

Voor een betonnen riool wordt doorgaans gekozen wanneer duurzaamheid centraal staat. Zo kan een riolering van beton tot wel 100 jaar meegaan. Dat is veruit het langst van alle soorten materialen die beschikbaar zijn voor het aanleggen van een riolering. Doordat betonnen rioleringen langer meegaan zijn de onderhoudskosten dan ook aanzienlijk lager. De betonnen riolering kan tegen een stootje en is niet vervormbaar. Echter, is het risico op een breuk door het gebruik van beton nooit uit te sluiten.

Kunststof riool

Kunststofleidingen zijn minder gevoelig voor breuken. Op deze manier wordt het milieu doorgaans minder vaak belast met verontreiniging als gevolg van mankementen. Kunststof is veel lichter dan beton en dat maakt het werken met dit materiaal een stuk eenvoudiger. Het voordeel van kunststof is bovendien dat dit materiaal gerycled kan worden. Voor particulieren wordt er doorgaans gebruik gemaakt van kunststof bij het aanleggen van de riolering.

Het belang van afschot bij het aanleggen van een riolering

Wanneer er een rioolleiding aangelegd wordt, dient de doorstroming van het water optimaal te zijn. Dit kan alleen bereikt worden als er voldoende afschot aanwezig is. Afschot houdt in dat er met een helling gewerkt wordt zodat het afvalwater makkelijk naar een bepaalde plek kan wegstromen. De hoeveelheid helling die nodig is kan alleen ter plaatse worden vastgesteld. Afschot is zeer gevoelig voor teveel of te weinig helling. Zonder de juiste mate van afschot is het risico op verstoppingen groot.

Simpel gezegd komt het er op neer dat de rioolleiding, bewust, net niet waterpas wordt aangelegd.

Riolering aanleggen nieuwbouw

De projectontwikkelaar heeft als taak dat er een riolering wordt aangelegd die aan alle wensen voldoet. Hierbij kan onderscheid gemaakt worden tussen particulieren en bedrijven om bijvoorbeeld de capaciteit van de riolering te bepalen. Voordat een nieuwbouwproject van start gaat heeft een projectonwikkelaar dan ook al, in de meeste gevallen, een rioolbedrijf uitgezocht om mee samen te werken.

Kan het dan toch nog fout gaan in praktijk?

Verbazend genoeg wel! Geregeld komen wij in prachtige nieuwbouwwijken op bezoek bij klanten die te maken hebben met terugkeren rioolklachten als gevolg van constructiefouten. Zeer vervelend, want men kiest doorgaans voor nieuwbouw in de veronderstelling dat rioolproblemen dat een stuk minder voorkomen.

Riolering aanleggen tuinhuis

Een tuinhuis kan zich op een behoorlijke afstand van de woning en het riool bevinden. Gelukkig is er voor elke situatie een oplossing te bedenken. U dient er wel rekening mee te houden dat dit soort werkzaamheden i.v.m. pomptechnieken die eventueel nodig zijn behoorlijk in de kosten kunnen lopen.

Afschot kan bij een korte afstand al voldoende zijn en in dat geval zal het aanleggen van een riolering een stuk voordeliger zijn dan wanneer er bijvoorbeeld met een pomp, zoals een sanibroyeur, gewerkt dient te worden om het afwalwater goed te kunnen laten wegstromen.

Riolering aanleggen aansluiten

Riool aanleggen onder huis

Dit is alleen mogelijk wanneer er een kruipruimte aanwezig is. Er dient voldoende ruimte te zijn om de bestaande riolering te kunnen bereiken.

Bel: 06-82629293