Sifon installatie? Professionele loodgieters staan klaar!

Sifon installatie

Voorafgaand aan de informatie over de sifon installatie bieden wij u eerst een korte omschrijving waarvoor een sifon dient. Een sifon is een buisachtige structuur waaruit vloeistof stroomt. Een dergelijke buis wordt gebruikt om water uit een reservoir naar een lager gelegen niveau te transporteren. Sifons, in bredere zin, kunnen verwijzen naar verschillende objecten die de verplaatsing van vloeistof mogelijk maken. Om hier specifieker te zijn, zijn sifons buizen met verschillende vormen (meestal de omgekeerde U-buis) die de vloeistof richting het reservoir of een structuur op een hoger niveau toelaten en vervolgens naar beneden waar het op een lager niveau wordt afgevoerd. Eerst wordt de vloeistof door druk of zuigkracht in de buis gebracht, die daarna de weg vindt naar boven zonder de hulp van een pomp en de stroming naar beneden is onder invloed van de zwaartekracht.

Bel: 06-28791793

Het is een wonder hoe iets dat zo noodzakelijk is als een sifon van enorme hulp aan de mens is geweest. Heeft u ooit geprobeerd een poel te ledigen die geen afvoer heeft? Sommige onder u denken er misschien aan om een ​​emmer te gebruiken, maar de meerderheid zouden als eerste optie het water verplaatsen met een sifon. Hoe doe je het? Plaats gewoon het ene uiteinde van de waterslang in het zwembad en het andere uiteinde in het meer naar waar u wilt dat het water stroomt (lager gelegen niveau). Gebruik zuigkracht, in dit geval kunt u uw mond gebruiken om het water op te zuigen. Als de waterstroom eenmaal is begonnen, laat u het water zelf doorstromen. Dat zijn de eenvoudige principes van de wetenschap.

De geschiedenis heeft het gebruik van sifons teruggevoerd tot ver in het oude Egypte. Er wordt gezegd dat de oude Egyptenaren het gebruikten voor hun irrigatiekanalen en bij het bereiden van wijn. Vandaag wordt het nog steeds voor dezelfde doeleinden ingezet en meer.

Er zijn verschillende discussies geweest over hoe sifons precies werken. Sommige wetenschappers wijten het aan de kracht van atmosferische druk; sommigen merkten echter op dat er lucht noodzakelijk aanwezig is. Maar wanneer uitgevoerd in een vacuüm, blijft de sifon werken. Wetenschappers hebben recentelijk een theorie bedacht die een betere verklaring lijkt te zijn. Deze verklaring zegt dat de belangrijkste kracht die werkt in sifons de zwaartekracht is. Het effect van de zwaartekracht blijft het water door de buis trekken, zelfs als de zuigkracht is weggenomen. Deze theorie is afhankelijk van het feit dat er samenhangende bindingen in de vloeistof zitten, die de vloeistof blijven trekken als een ketting. Het kan ook zijn dat de drie zwaartekracht, de vloeibare cohesie en de atmosferische druk allemaal samenwerken om de sifons te laten functioneren zoals ze doen.

Het gebruik van sifon is niet beperkt omdat het in zoveel scenario’s kan worden toegepast. Het kan worden gebruikt voor het aftappen van benzine uit een brandstoftank, het aftappen van vijvers en plassen, lege vaten en zelfs in de riolering.

Gebruik / toepassingen van de sifon

Sifons worden zowel thuis als voor industriële doeleinden gebruikt

Voor de residentiële woningen;

 • Ze kunnen in de badkamer worden geïnstalleerd en in de riolering worden geïntegreerd.
 • Ze maken deel uit van de keukenleidingen
 • Ze dienen als tuinslang voor het besproeien van de tuin.
 • Ze worden gebruikt voor het aftappen van brandstof uit de brandstoftank van het voertuig
 • Ze worden gebruikt voor het verwijderen van water uit het zwembad en ook uit de visvijver.

industrieel;

 • Ze worden gebruikt in de brouwerij-industrie voor het eenvoudig en sneller verplaatsen van sterke drank.
 • Ze worden gebruikt in de olie- en gasindustrie voor het overhevelen van zowel vloeibare als gasmedia vanuit het centrale systeem of de tank.
 • Ze worden gebruikt in irrigatiesystemen voor commerciële landbouw.
 • Ze dienen als middel om overstromingen te beheersen.

Correcte sifon installatie

Installatiehandleiding / instructies voor de sifon

Het maakt niet uit of u vloeistof uit uw aquarium, uw zwembad of zelfs gas uit uw voertuig wilt halen, een sifon kan voor elk doel dienen. Waarom zou u de basisprincipes van de sifon niet toepassen om een ​​taak zoals die hierboven sneller en gemakkelijker te doen. Dit is voldoende reden waarom u zou moeten leren hoe een sifon werkt.

Wat zijn de basisvereisten?

U hebt vloeistof nodig om over te brengen, een buis of slang die ondoorzichtig of transparant zou kunnen zijn (transparante zou echter leuker zijn omdat u de vloeistof zou kunnen zien terwijl deze door de buis stroomt), een plaats om de vloeistof naar af te voeren en een afzuigpomp (niet verplicht).

 • Voordat u begint, moet u weten dat een sifon niet effectief kan werken tenzij de oorspronkelijke vloeistof zich op een verhoogd oppervlak boven de container, eenheid, structuur of het niveau bevindt waar u het naartoe wilt laten wegvloeien. Dit komt omdat de zwaartekracht hier aan het werk is.
 • Stop het ene uiteinde van de slang in de vloeistof en het andere uiteinde naar waar het moet worden afgevoerd voordat u de lucht uit de buis verwijderd. U kunt het misschien met uw mond uitzuigen, maar dit is niet aan te raden als u specifieke vloeistof of gassen verplaatst. U loopt mogelijk het risico dat u schadelijke stoffen binnenkrijgt. Daarom wordt hiervoor een sifonpomp aanbevolen.
 • U kunt ook het onderdompelingsmechanisme gebruiken. In dit geval hoeft u niet aan de slang te zuigen. Dompel de hele buis onder in de oorspronkelijke vloeistof en laat uw duim het uiteinde stevig afdekken. Verplaats het andere uiteinde naar de opvangplaats terwijl u het uiteinde nog steeds met uw duim vasthoudt en onder water plaatst. U kunt dan uw duim verwijderen en het water zich uit zichzelf zien verplaatsen.
 • Om te zorgen dat het water continu stroomt, moet u ervoor zorgen dat de slang volledig en niet gedeeltelijk ondergedompeld is in het water, anders krijgt u luchtbellen.
 • U hebt geen extra handen of expertise nodig om het wegvloeien te stoppen. U moet de slang simpelweg uit de bron tillen, of als u in een klein vat giet, kunt u de deze en de buis gewoon hoger optillen dan de oorspronkelijke bron van vloeistof.

Vragen over installatie van sifons

 • Vraag: Wat is het sifon effect?

Antwoord: Het sifon effect zorgt ervoor dat water uit een gebied met hogere druk naar een lagere druk kan stromen. De atmosferische druk duwt de vloeistof op, waardoor de zwaartekracht en de samenhangende bindingen de resterende actie kunnen uitvoeren en water of vloeibare moleculen door de buis worden gedrukt.

 • Vraag: Waarom krijg ik elke keer dat er een verandering in de waterdruk is water gesproeid door het hele huis? Wat kan eraan gedaan worden?

Antwoord: Het probleem kan aan de anti-sifonklep liggen of het falen van de waterdruk reduceerklep. Mogelijk moet u de anti-sifonklep controleren en laten vervangen. Krijg de meting van uw waterdruk en installeer een waterdrukregelaar. U kunt ook een expansietank laten installeren om te helpen bij het verminderen van de occasionele pieken in kracht in de buurt van de kraan.

 • Vraag: Het sifon van mijn toilet werkt niet. Wat moet ik doen om de situatie op te lossen?

Antwoord: U belt een noodnummer of repareert het zelf. Als u het zelf wilt doen, moet u eerst zorgen dat de klep stevig is bevestigd. De defecte sifon kan te wijten zijn aan het falen van de WC-klep. Als de klep is afgescheurd, moet u deze mogelijks vervangen of de volledige sifon van het toilet. Het is echter raadzaam dat u de hele sifon terugbrengt.

 • Vraag: Wat is terugstroming in een sifon systeem? Waarom is het gevaarlijk?

Antwoord: De sifon is een buisachtige structuur die ontworpen is om water in slechts één richting te verplaatsen. Als de waterdruk echter afneemt of als er een breuk optreedt in de buis kan het water in de tegenovergestelde richting terugstromen. Deze omkering in de richting van het water kan verontreinigingen zoals chemicaliën, modder, vuil, meststoffen enz. van het ontvangende uiteinde van de sifon terug in de primaire waterbron brengen. Dit zou vervuiling van het hele watersysteem veroorzaken, waardoor het water onbruikbaar zou kunnen worden of de gezondheid van degenen die het zwembad gebruiken in gevaar zouden kunnen brengen.

 • Vraag: Hoe kan ik de terugstroming van water in mijn sifon voorkomen?

Antwoord: U kunt voorkomen dat het water terugstroomt door een apparaat te installeren dat de anti-sifonklep of -kraan wordt genoemd. Dit voorkomt terugstroming van water. Het terugstroom beveiligingsapparaat is ook ontworpen om af te sluiten wanneer het een terugkeer in de waterstroom waarneemt. Op deze manier worden verontreinigingen en andere ongewenste materialen uitgesloten van het centrale watersysteem.

 • Vraag: Moet voor de sproeier installatie de anti-sifonklep boven de sproeikoppen worden geïnstalleerd?

Antwoord: Ja, de anti-sifonklep moet worden geïnstalleerd op een punt dat hoger is dan de koppen die moeten worden in- of uitgeschakeld. Het zou niet alleen hoger moeten zijn dan de gemiddelde hoogte van de sproeiers, maar het zou hoger moeten zijn dan alle koppen (ongeveer 6 tot 12 inch hoger dan de bovenste sproeikop). Als het niet op deze manier is geïnstalleerd, zal de terugstroombeveiliger die in het systeem is ingebouwd niet werken. Ook zal de klep water uit de luchtuitlaat laten ontsnappen. Zorg ervoor dat de anti-sifonklep boven het grondniveau is geplaatst.

 • Vraag: Waarom lekken anti-sifonkleppen water?

Antwoord: Anti-sifonkleppen kunnen water lekken vanwege een versleten rubberen pakking, schotelklep of omdat er vuil in het deksel is opgesloten. Wat de oorzaak ook is, er kan water onder hoge druk uit de klep spuiten wanneer de kraan wordt ingeschakeld.

Verschillende modellen van sifons

Sifons kunnen worden geclassificeerd op basis van:

 • De vorm van de sifon
 • Het gebruikte type sifonpomp
 • En het gebruik van de sifon

Soorten sifon op basis van de vorm en het ontwerp

De basisvorm van een sifon is eigenlijk een omgekeerde U-vorm, waardoor vloeistof van een reservoir naar een lager niveau kan stromen. Maar gebaseerd op de fabrikanten en het doel zijn er andere vormen van sifons zoals:

 • De U-vormige sifon die wordt gebruikt voor horizontale installaties
 • De sifon van het spoelsysteem gebruikt voor verticale installaties
 • Pigtail sifon

Types van sifonpomp

 • Handmatige sifonpomp
 • Draagbare elektrische sifonpomp
 • Draagbare batterij-gevoede sifonpomp
 • Universele auto / brandstof sifonpomp
 • Aquarium vacuüm sifonpomp

Soorten sifon op basis van gebruik

 • Industriële sifons
 • Manometer sifon
 • Riool sifons
 • Douche sifons
 • Irrigatie sifons
 • Bel en lus sifon voor een aquaponic of hydroponic systeem

De manometer sifon

De manometer sifon is een eenvoudig apparaat dat wordt gebruikt om een ​​manometer te beschermen tegen een temperatuur (boven 1500F), bijvoorbeeld stoom. Met manometers kunnen hoge temperaturen onnauwkeurige meetwaarden of een soort van schade veroorzaken. Vandaar dat recente manometer sifons recent zijn ontworpen om specifiek aan de vraag van de manometers te voldoen.

Een goede manometer sifon moet in staat zijn om uitstekend te presteren in elk type omgeving of media, inclusief een zure omgeving. Ze beschermen de manometer door condensaat te laten ontstaan ​​en daarin te verzamelen. Op deze manier hebben de hete stoom en dampen geen direct contact met de indicator. Ze fungeren niet alleen als stoombeschermers, maar ook als bevriezingsbeschermers. Ze zijn van verschillende typen, zoals:

 • De sifons van de spoel
 • De compacte sifons
 • De U-vormige sifons en
 • De rechte pijpen en 900 ellebogen

Afhankelijk van het model worden sommige beter gebruikt voor verticale installaties, terwijl andere beter dienen voor horizontale. Een typische manometer sifon kan worden gemaakt van verschillende materialen zoals koolstofstaal, roestvrij staal, messing staal, Monel, Hastelloy C, etc.

Sifon accessoires

Sifons zijn in feite buizen die het mogelijk maken dat vloeistof van een bron naar een ontvangend uiteinde wordt overgebracht, maar in sommige gevallen worden sifons geleverd met extra toevoegingen waardoor deze beter en effectiever kunnen functioneren. Afhankelijk van waar de sifon voor wordt gebruikt, is het al dan niet verplicht om met deze functies te komen. Hier zullen we een aantal van hen opsommen.

Sifon pompen

Over het algemeen moet een zuigkracht worden uitgeoefend voordat de vloeistof in de buis begint te stromen. Het is algemene kennis voor sommige mensen om deze kracht te gebruiken door aan het uiteinde van de slang te zuigen met de mond, maar dit kan gevaarlijk en ongepast zijn wanneer u bepaalde soorten vloeistof verplaatst die schadelijk zijn voor de gezondheid, zoals brandstof. U kunt uw mond zeker niet gebruiken om te zuigen op sifons aangesloten op een riool of een onreine waterbron bedoeld voor irrigatie.

Hier komt de sifon u te hulp met de sifon pomp; u kunt de sifon gemakkelijk vullen en de vloeistofstroom activeren. Sifon pompen zijn er in verschillende maten en uitvoeringen afhankelijk van het doel, maar de eigenschap die ze in grote lijnen gemeen hebben, is dat ze worden geleverd met een kleine motor die de zuigwerking voor u doet. U hebt slechts een stroombron nodig, zoals een batterijsysteem of in sommige gevallen elektriciteit om de sifon pomp van stroom te voorzien.

U hoeft alleen maar op de schakelaar van de pomp te drukken en uw werk zit erop. Sifon pompen worden gebruikt om verschillende soorten vloeistoffen over te brengen. Het is echter aangeraden dat u niet dezelfde sifon pomp gebruikt voor elke soort vloeistof. Bewaar elke pomp voor een specifieke vloeistof zoals gespecificeerd door de fabrikant.

In het geval van rioolwater, dient de pomp om het afvalwater uit de tank te pompen.

Sifon terugslagklep

Een sifon klep heeft verschillende functies.

 • Het zorgt ervoor dat het water dat wordt overgebracht of afgevoerd niet terugvloeit in het systeem.
 • Het voorkomt de overdracht van water in de omgekeerde richting.
 • Sommige kleppen laten lucht binnen in de slang ​​om een ​​einde te maken aan het verplaatsingseffect.
 • Kleppen voorkomen ook dat water uit de buis morst.

Sifon-terugslagkleppen zorgen in principe voor de doorstroming van vloeistof in één richting, waardoor automatisch een tegengestelde stroming van de vloeistof wordt voorkomen. Omdat mensen de basis van terugslagkleppen niet begrijpen, is er veel verwarring. Sifon-terugslagkleppen zijn net als elke andere terugslagklep zelf-geautomatiseerd en hebben geen externe hulp nodig om te openen of te sluiten.

Zolang er een pomp bij betrokken is kan een terugslagklep net zo goed nodig zijn. Sifon pompen worden gebruikt in verschillende media zoals vloeistof, lucht (gas) en stoom. Naast sifons worden terugslagkleppen ook toegepast in andere apparaten zoals vacuüm brekers, hoofdbuizen, zinkput pomp, boilers, stoomleidingen, injectielijnen, enz.

Er zijn tegenwoordig verschillende soorten terugslagkleppen zoals:

 • De kogel terugslagklep
 • Lift of zuiger terugslagklep
 • Pijp terugslagklep
 • Draai terugslagklep

Elk heeft zijn eigen voordeel en unieke toepassingen. U kunt mogelijk contact opnemen met uw sifon pomp fabrikant om u te helpen bij het selecteren van de beste terugslagklep om te gebruiken. Bij het kiezen van de juiste sifon, moet u uitkijken voor de compatibiliteit van het materiaal waarvan de sifon is gemaakt met het medium dat er door passeert, de lijn maat, de beoordeling, het ontwerp, de afmetingen en hoe het is geïnstalleerd (of het nu verticaal, omhoog of omlaag, of horizontaal is).

Anti-sifon systemen

De anti-sifonklep / kraan

De anti-sifonklep is op veel plaatsen in het huis vereist: in de aansluitingen van de keuken, zwembaden, het toilet en de kranen voor de badkamer. Buiten het huis vormen ze ook componenten van het sifon systeem. Kenmerkend is een rubberachtige afdichting die de waterstroom in één richting mogelijk maakt.

De anti-sifonklep is een éénrichtingsklep die de terugstroming van vloeistof voorkomt en meestal is ontworpen om in een gesloten positie te blijven. Het voorkomt dat vloeistof teruggesluisd wordt naar het centrale systeem als de druk in het systeem niet werkt. Voor het brandstofsysteem wordt de kraan gebruikt voor dompelpompen in bovengrondse tanks en kan deze werken op twee primaire principes – de elektromagnetische kleppen en de veerbelaste kleppen.

Een afwisselend anti-sifon systeem functioneert daarentegen niet als een preventieve klep zoals de anti-sifonklep. In plaats daarvan dient het als een sifon breker. Wanneer de sifon pomp is ingeschakeld, is deze sifon breker gesloten (energetisch) maar wanneer de pomp is uitgeschakeld, wordt de sifon breker geopend (stroomloos).

De sifon breker werkt door lucht in de slang of leidingen te leiden terwijl de vloeistof er doorheen stroomt. Als er een lekkage in de sifon is of als een klep per ongeluk open is gelaten, zal alleen de hoeveelheid vloeistof die in die buis op dat specifieke punt wordt gehouden naar buiten stromen bij het binnenkomen van lucht. In plaats van dat er een grote hoeveelheid vloeistof uit de tank of primaire bron verloren gaat, gaat slechts een klein deel verloren. Dit komt omdat de toevoer van lucht het sifon effect heeft verbroken.

De functie van de anti-sifonklep / kraan in huis

De anti-sifon kleppen zijn essentieel in een sifon systeem, ondanks dat de meeste mensen er niets van weten, het niet begrijpen of het simpelweg als ‘irrelevant’ bestempelen.

 • Ze voorkomen dat vervuild water terugstroomt naar het centrale watersysteem in huis.
 • Het helpt gevaren voor de gezondheid te voorkomen die verband houden met het bovengenoemde.
 • Ze helpen de primaire bron van water te beschermen die wordt gebruikt voor koken, drinken en baden.

Anti-geur sifons

Anti-geur sifons kunnen met name rondom het huis worden geïnstalleerd om zich specifiek te richten op ongewenste of ranzige geuren. Ze zijn nuttig op de balkons en terrassen, omdat ze zijn ontworpen om de omgeving rond drainagegaten en dekken te verbeteren. Ze dienen om de geur te verwijderen die kan ontstaan ​​door afvoerbuizen naar de vloer of het dak.

Anti-geur sifons kunnen ook worden geïnstalleerd met douche-apparaten om geur te vangen en in gootstenen voor een soortgelijke functie.

DIY sifon installatie

Bepaalde basisproducten lijken misschien niet noodzakelijk, maar als we kritisch kijken  merken we dat ze dat wel zijn en we ze nodig hebben in het hele huis of in onze werkomgeving. Structuren zoals het sifon systeem lijken onbetekenend, maar ze zijn essentieel omdat ze ons veel tijd en stress besparen.

De kostprijs kan echter ontmoedigd zijn als het gaat om het inhuren van een professional om te helpen bij de installatie van dit systeem. Als u van het type bent dat het graag op uw eigen manier doet en het niet erg vindt om de handen vies te maken om het zelf te installeren, dan hoeft u zich daarover geen zorgen te maken. Het goede nieuws is dat sifon-installaties niet zo ingewikkeld zijn en dat hun gebruik stressvrij is, omdat ze alleen vertrouwen op de cohesieve krachten tussen de vloeibare moleculen die er doorheen stromen en de zwaartekracht om hun werk te doen.

DIY sifon-installatie voor een irrigatiesysteem

Boeren die streven naar verhoging in productiviteit en opbrengst hebben verschillende manieren bedacht om ervoor te zorgen dat hun gewassen voldoende water krijgen. De twee primaire methoden die zij gebruiken zijn sproeisystemen en  sifon buizen. Wanneer beide worden vergeleken, is het duidelijk dat het sproeisysteem het waterverbruik meer ondersteunt dan het sifon systeem, maar dat het gebruik van sifonbuizen de kosten beter maximaliseert. Het kapitaal, de arbeidskosten, de exploitatiekosten en de energie die betrokken zijn bij de installatie van het sproeisysteem zijn meestal hoger dan de besparingen die mogelijk het gevolg waren van de besparing op water. Men zou net zo goed kunnen zeggen dat dit het initiële doel van het installeren van een sproeisysteem overbodig maakt. Aangezien dat het geval is, waarom niet gaan voor het sifon systeem?

Wat is het voordeel van het installeren van de sifon?

 • De grote voordelen van het gebruik van de sifon voor irrigatie zijn dat het goedkoper en gemakkelijker te installeren is.
 • Nogmaals, als het geprimed is (zodra de zuigkracht werd toegepast), zal het weinig of geen kracht nodig hebben om het te gebruiken omdat de zwaartekracht het grootste deel van het werk zal doen.
 • De uitvinding van de sifonbuizen voor irrigatie is een verbetering van het irrigatiesysteem, omdat ze consistent zijn in het afleveren van water aan de rijen van gewassen.
 • U kunt ze snel afsluiten door simpelweg de sifonbuis uit te trekken.

Hoe irrigatie sifonbuizen installeren?

Als u voornamelijk op een plek leeft waar water een grote economische waarde heeft zou u misschien irrigatiesystemen willen installeren om uw gewassen te ondersteunen. De irrigatiewerkwijze die in de oudheid werd gebruikt, waarbij water uit rivieren naar irrigatiekanalen en vervolgens naar in de landbouwgrond gegraven sloten werd geleid, was arbeidsintensiever omdat het proces daar niet alleen eindigde.

De boeren moesten nog steeds gleuven aan de zijkanten van de irrigatiesloten graven met behulp van schoppen om plaats te maken voor de stroming van water in hun rijen van gewassen. En om te voorkomen dat het water zou stromen, zouden ze op een ingewikkelde manier het gat weer dicht moeten maken. Afgezien van het feit dat deze methode arbeidsintensief was, veroorzaakte het zelfs een ongelijke verdeling van water in de landbouwgrond.

Hieronder zullen we enkele noodzakelijke stappen uitleggen voor het zelf installeren van uw sifonbuis

 1. Maak een betonnen gracht langs de kant van de akkers (dit is van toepassing in een geval waar geen natuurlijk reservoir of waterbron in de buurt is, anders verbindt u de slang rechtstreeks met de bron).
 2. Gebruik de slang om de gracht die u hebt gemaakt te vullen met water.
 3. Haal een sifonbuis die aan één uiteinde een extra opwaartse curve heeft. Het doel van de extra curve moet dienen als het uiteinde voor het water. Dit is om het water op zo’n manier te richten dat het de grond in de rijen niet wegspoelt of erodeert.
 4. Stop het uiteinde van de buis in het water in de sloot en plaats het zo dat het volledig in het water is ondergedompeld.
 5. Plaats uw hand stevig aan het andere uiteinde van de sifon om hem met uw handpalm af te sluiten.
 6. Vervolgens pompt u de buis in een voorwaartse en achterwaartse beweging totdat het water begint te stromen (mondafzuiging had hier kunnen worden gesuggereerd, maar het irrigatiewater is mogelijks niet schoon genoeg, of de slang zelf is misschien niet proper om op te zuigen) .
 7. Wanneer het water eindelijk uit de buis begint te stromen, richt het dan naar waar u het water wilt laten stromen en leg het daar neer.
 8. Zorg ervoor dat de uitgang van de buis op een lager niveau is geplaatst dan het ingang waar het water in de buis stroomt. Hierdoor kan de zwaartekracht werken op de vloeistof die door de slang stroomt.
 9. Probeer zoveel mogelijk het water weg te leiden van vuil om modder te minimaliseren.
 10. U kunt doorgaan en hetzelfde proces uitvoeren op één of meer sifonbuizen. Dit kan strategisch op verschillende punten op de boerderij worden geplaatst, ook afhankelijk van de grootte van uw landbouwgrond.

DIY Sifon-installatie voor uw huis zwembad

Een correct geïnstalleerd zwembad heeft de neiging om een ​​redelijk consistent waterniveau te handhaven. Dit is echter ook afhankelijk van het aantal mensen die het zwembad gebruiken en het weer. Door stortregens of chemische onbalans in het water moet u mogelijk het zwembad leeg laten lopen, of u wilt het misschien winterklaar maken. De mogelijkheid bestaat  dat uw zwembadpomp kapot is. Als er geen pomp is, is de volgende eenvoudige optie om gebruik te maken van een sifon.

Dit is een stapsgewijze handleiding voor het maken van een eenvoudig sifon systeem om het water uit uw zwembad af te tappen.

Uitrusting die u nodig heeft

 • Een tuinslang
 • Slangklem
 • Slangdop

 

 1. U moet eerst het afvoergebied of systeem controleren om er zeker van te zijn dat het de volledige hoeveelheid water kan opnemen zonder de straat en aangrenzende kritieke structuren te verwoesten of over te laten lopen. De lokale voorschriften voor bepaalde plaatsen kunnen vereisen dat u uw zwembadwater naar uw huisafvoer draineert.
 2. Stop het ene uiteinde van de tuinslang in uw zwembad en laat het langzaam volledig onder het water komen, zorg ervoor dat er geen luchtbellen in de buis zijn.
 3. Houd vast aan datzelfde einde, laat de container zakken tot hij bij de bodem van het zwembad komt. Gebruik de slangklem om dit uiteinde aan de onderkant van het zwembad vast te schroeven terwijl u de slangdop gebruikt om het andere uiteinde vast te schroeven terwijl de slang nog steeds in het water wordt ondergedompeld.
 4. Verplaats het einde met de slangdop uit het zwembadwater en leidt het naar het afvoergebied.
 5. Plaats het op de grond en schroef het deksel los om de sifon te starten.
 6. Om terugkeer van water te voorkomen, vooral wanneer u het water in een riool of afvoer laat leeglopen, moet u ervoor zorgen dat er een opening is tussen het uiteinde van de slang en de afvoer. Dit voorkomt ook besmetting van het zwembad.
 7. Als u al het water wilt laten weglopen, laat het dan vanzelf stromen. Het stopt niet totdat het andere uiteinde in contact komt met water en er luchtbellen in de slang worden gevormd. Omdat dit uiteinde aan de bodem van het zwembad is bevestigd, hoeft dit niet te gebeuren totdat bijna al het water is verwijderd.
 8. Als u het echter naar een bepaald niveau wilt draineren, tilt u het uiteinde van de slang hoger dan het water in het zwembad of u verwijdert de slang uit het zwembad om het verplaatsen te stoppen.

U moet ervoor zorgen dat u de hydrostatische kleppen opent die bij uw zwembad komen voordat u het zwembad leegmaakt. Dit om te voorkomen dat het dek en de zwembadranden worden vernietigd.

DIY installatie van een anti-sifonklep / tapkraan

Anti-sifonkleppen zijn de belangrijkste soorten kleppen die worden gebruikt in irrigatiesystemen. Ze worden ook gebruikt in slangsystemen zowel in als rond het huis. Ongeacht waar het is geïnstalleerd – of het nu in een sproeisysteem of slangsysteem zit, het werkt nog steeds op dezelfde manier. Wat anti-sifonkranen doen, is de terugstroming van water te voorkomen en zo mogelijks voorkomen dat verontreinigd water, door gazon, vuil en chemicaliën, terugkeert in de hoofdwatertoevoer van het huis of het centrale systeem.

Als u merkt dat uw oude anti-sifonklep niet functioneel is, kunt u deze misschien zelf vervangen door een nieuwe. Dit zelf uitvoeren is vrij eenvoudig, u hebt maar een paar essentiële gereedschappen nodig zoals:

 • Verstelbare tang
 • Pijpsleutel
 • Vinyl loodgieterstape
 • Verstelbare sleutel

Laten we nu de stappen overlopen

 1. U moet eerst de hoofdwatervoorziening naar het huis uitschakelen vanaf de eerste toevoerklep. Sommige kleppen worden geleverd met een handgreep, die u met de klok mee moet draaien of een hendel die u loodrecht op de waterleiding moet trekken.
 2. Neem de tuinslang of de uiteinde van de sproeier af bij een sproei-installatie die nog op de kraan is aangesloten. Hier installeert u de anti-sifonklep.
 3. Zet de kraan aan en laat het water in de leidingen weglopen.
 4. Gebruik de verstelbare tang of sleutel om de kraan los te draaien door hem tegen de wijzers van de klok in mee te bewegen totdat hij loskomt.
 5. Neem de vinyltape en wikkel hem aan het ene uiteinde van de buis met de korte lengte die de anti-sifonkraan vergezelt. Schroef opnieuw met de klok mee op de plek waar de kraan werd losgemaakt. Bevestig een pijpsleutel in de buurt van deze aansluiting en op de buis en houd deze vast.
 6. Wikkel ook vinyltape aan het andere uiteinde van de korte buis en schroef met uw handen de anti-sifonklep op de buis in wijzerzin.
 7. Is de verstelbare sleutel bevestigd op de steeksleutels aan beide zijden van het deksel?
 8. Draai de klep vast op de buis en stop alleen wanneer deze is vastgezet met de hendel in de gewenste positie. U kunt kiezen om het aan één kant te plaatsen of naar boven te laten.
 9. Als u op dit punt bent gekomen bent u geslaagd in uw opzet. U kunt uw werk testen door de eerste klep van de centrale watervoorziening weer aan te zetten. Ga uw gang, draai de nieuw geïnstalleerde anti-sifon aan en laat het water ongeveer 15-20 seconden stromen voordat u het uitschakelt.
 10. Bevestig de sproeier of tuinslang aan deze nieuwe klep.

Opgelet

 • Bekijk de pijpverbinding die u gebruikt. Gebruik geen product dat op petroleum is gebaseerd op de waterleiding.
 • Telkens wanneer u een sanitaire activiteit uitvoert waarbij de primaire waterklep wordt uitgezet om water uit de leidingen af ​​te tappen, mag u de hoofdklep niet met een snelle beweging uitschakelen. Doe dit in plaats daarvan langzaam om te voorkomen dat het water in de leidingen plotseling uitbarst en de ringen uitblaast.
 • Vergeet niet om de vinyltape met de klok mee in de de buis te wikkelen, omdat het tegen de wijzers van de klok in kan bewegen om lekkage in de verbinding te veroorzaken.

Sifon onderhoud

Sifons moeten net als elk apparaat worden onderhouden. Ongeacht waar ze worden gebruikt, ze zijn gevoelig voor beschadiging en hebben de neiging om afval en vuil in zich op te nemen. Het omzeilen van sifons en het buiten dienst stellen om ze schoon te maken kan een enorme klus zijn, vooral van diegene die ondergronds of onder drukke wegen liggen.

Hier volgen eenvoudige richtlijnen voor het verzorgen van uw sifon

 • Specifieke gereedschappen kunnen worden gebruikt om de elementen uit de sifon te verwijderen. Voor de omgekeerde sifon structuren is de gebruikelijke manier om de verzamelde stoffen door een handmatig mechanisme naar de stroomafwaartse aansluiting van het horizontale deel van de gesloten buis te transporteren voordat de sedimenten definitief worden verwijderd.
 • U kunt ook de spoeltechniek gebruiken. In dit geval laat men water gedurende een korte tijd onder een zeer hoge snelheid door de leiding stromen, waardoor grote hoeveelheden sedimenten kunnen worden getransporteerd.
 • Laat de sifon eenmaal per kwartaal of eens per twee weken met een vactor en een hogedrukreiniger onder handen genomen worden.
 • Er kunnen slimme deksels worden geïnstalleerd aan het stroomopwaartse deel van de sifon om de lage niveaus van de vloeistof te kunnen bewaken en ook om te anticiperen op de noodzaak om te reinigen.
 • Een afvalpomp met een aanzuigslang kan in de sifon worden geplaatst voor effectieve reiniging.
 • Om vet te bestrijden, moet u een ontvetter gebruiken.
 • De anti-sifonklep die voor de sifon wordt gebruikt, kan te maken kan te maken krijgen met lekkage als gevolg van vuil dat in de leiding komt. Dit kan ook het gevolg zijn van slijtage van de rubberen pakking waardoor water uit de klep stroomt wanneer de sproeier of kraan is ingeschakeld. In dat geval moet de anti-sifonklep worden gerepareerd of vervangen.

Huur een professionele loodgieter in voor uw sifon

Zeker, niet iedereen is geneigd om zelf zijn sifon te installeren. Bovendien, hoewel het proces niet moeilijk blijkt te zijn, is er nog steeds reden om professionele hulp te krijgen, vooral als dit de complexe toepassingen van sifon betekent; zoals sifons voor het rioleringssysteem, irrigatiesysteem en industriële doeleinden.

Waarom is het nodig dat u een professional inhuurt om uw sifon installatie uit te voeren?

Een professional zal een plan en ontwerp maken voor het sifon systeem, indien u in de verleiding komt om de installatie bij u thuis te doen om kosten te besparen, maar er bepaalde onderdelen zijn die u niet zelf kunt installeren. Laten we het volgende voorbeeld erbij nemen. In het geval van een irrigatiesysteem heeft u een ontwerp van het irrigatiesysteem nodig. Dit bevat niet alleen het in kaart brengen van de positie van de sproeikop, u moet ook rekening houden met factoren zoals de beschikbaarheid van waterstroming, de waterdruk, het type mondstuk dat moet worden gebruikt (aangezien er verschillende soorten zijn) en vervolgens waar u ze moet plaatsen om een ​​maximale verdeling van water te bereiken. U bent hier misschien niet in thuis, maar een professionele loodgieter weet hier zeker raad mee.

 • Een professional kent de juiste onderdelen om te repareren en waar deze moeten worden ingesteld

Sifons zijn in feite buizen voor het doorlaten van water, maar meestal functioneren ze niet alleen. Dat wil zeggen, ze worden geleverd met andere componenten, zoals de kleppen (voor verschillende functies), buizen, elektrische apparaten, pomp, koppelingen, apparaten voor het voorkomen van terugstroming en filters. Een professional is in staat om de juiste te selecteren, te plaatsen en te installeren.

 • U hebt een expert nodig om de sifon leidingen voor te bereiden en te leggen

De pijpen zijn er in verschillende maten en soorten. Het type en de grootte die kunnen worden gebruikt, zijn afhankelijk van het doel waarvoor de sifon wordt gebruikt en waar deze wordt gebruikt. Er zijn hoge kansen dat u met alleen een basiskennis niet het juiste type of de juiste grootte weet te selecteren. Trouwens, als het nodig is om de pijpen op een bepaalde lengte af te snijden, dan kunt u dat misschien niet zelf doen. Een professionele loodgieter kan u helpen de juiste buis met de juiste fitting te installeren om fouten en mogelijke toekomstige lekken te voorkomen.

 • Een gediplomeerd loodgieter weet ook meer over de kleppen!

U denkt misschien dat u alles onder controle hebt totdat het moment komt dat u de kleppen moet repareren en niet meer weet waar te beginnen. Laten we niet over het hoofd zien dat de kleppen essentiële componenten zijn van het sifon systeem. Ze regelen in feite het openen, sluiten en doorlaten van water door de pijp. Het is als het regelsysteem. Maar dan zijn er verschillende soorten kleppen ontworpen voor specifieke plaatsen en om bepaalde functies uit te voeren. Een professionele sifon installateur is beter in staat om de juist klep te selecteren, waar deze moet worden bevestigd en hoe deze moet worden gerepareerd.

Kosten van het inhuren van een professionele sifon installateur

Het inhuren van een professionele loodgieter om uw sifon te installeren kan al dan niet veel kosten, afhankelijk van de locatie en het doel dat de sifon moet dienen. Dat wil zeggen, de kosten zouden gelijklopend zijn aan de complexiteit van het sifon systeem. Als het er één is die vereist dat veel componenten worden geïnstalleerd en daarnaast ook arbeidsintensief is, dan kunt u een iets duurdere prijs verwachten dan bij een eenvoudiger installatie.

Los van dat, gemiddeld genomen, zou een sifon installatie niet veel kosten in vergelijking met de installatie van sommige andere zaken in uw woning. U zou kunnen klagen dat het duur is om een ​​professional in dienst te nemen, maar het inhuren van een amateur zal u ook niet helpen en indien u het zelf probeert zou u misschien kunnen falen. Het inhuren van een professional loont altijd.

Bel: 06-28791793