Wasmachine verstopt? De oorzaak en de oplossing! (tip)

Wasmachine verstopt?

Als uw wasmachine verstopt is, kan dat uw plannen flink in de war schoppen. Tenzij u de was  graag op de ouderwetse manier wilt doen, moet het probleem verholpen worden. Mogelijk is het een klein probleem dat snel gerepareerd kan worden, maar in het ergste geval zult u de machine moeten vervangen. Als u nog garantie heeft op uw wasmachine dan kunt u contact opnemen met de leverancier, maar als de garantie reeds is verlopen wilt u wellicht eerst zelf proberen om het probleem op te lossen. Hieronder vindt u een lijst met wat er mis kan gaan aan uw wasmachine en hoe u het zelf kunt oplossen.

Bel: 06-82629293

Is mijn wasmachine verstopt?

Hoe weet u of uw wasmachine verstopt is? Net als alle afvoeren van apparaten die water gebruiken, kan ook uw wasmachine verstopt raken en u zult dan merken dat er water vanaf de achterkant van de wasmachine op de vloer lekt. De oorzaken van verstoppingen zijn uiteenlopend en hangen af van het gebruik, belasting en het vuil dat uw probeert uit uw kleding te wassen.

De meeste verstoppingen komen voort uit problemen met de afvoer. Na elke was die u draait komt het spoelwater, met het vuil van uw kleding, terecht in de afvoer. In de wasmachine is een speciale filter geplaatst die het water zuivert voordat het in het riool terecht komt, maar als deze verstopt raakt zal de trommel gevuld worden met water dat niet naar het riool gepompt kan worden; door de druk kan er dan een lekkage ontstaan.

Hoe raakt een wasmachine verstopt

Een verstopping ontstaat niet zomaar; na elke wasbeurt hoopt het vuil zich langzaam maar gestaag op, waardoor er op een gegeven moment geen water meer kan worden weggepompt.

De meeste verstoppingen worden veroorzaakt door:

 • Modder en zand
 • Pluis/kledingvezels
 • Wasmiddel pods

Modder en zand

Als uw kinderen heeft die graag buiten spelen dan zult u vaak bemodderde kleding moeten wassen. Tijdens het wassen gaat alle modder en vuil richting de riolering, maar het zand wordt niet opgelost. De modder zal langzaam opbouwen in uw machine en dit kan op den duur een ernstig probleem veroorzaken met de aftappomp, de slang en de afvoeren van de wasmachine. Om te voorkomen dat dit gebeurt, kunt u het beste de kleding uitspoelen voordat u ze in de wasmachine plaatst. Spoel de kleding in een bak met warm water en gooi het vuile water in uw tuin of direct in het riool op straat. Het is niet aan te raden de kleding af te spoelen in de gootsteen, omdat u hierdoor ook problemen kunt krijgen met ophoping van vuil in de zwanenhals.

Pluis/kledingvezels

Een andere reden van verstopping is door pluis en kledingvezels. Harige en pluizige kleding staat erom bekend dat ze veel pluis achterlaten. Zo ook als u bijvoorbeeld een papieren zakdoek bent vergeten uit uw zakken te halen. U denkt misschien dat dit soort pluis uw wasmachine niet zal verstoppen, het is immers kleding die u wast! Maar na een aantal jaar zal de hoeveelheid pluis en haar toch opbouwen, waardoor uw wasmachine verstopt kan raken. Helaas is dit niet te vermijden maar u kunt altijd voor de zekerheid uw zakken controleren op vergeten tissues of papieren (en geld!) en voorkomen dat ze in de wasmachine komen.

Wasmiddel pods

Wasmiddel pods zijn speciaal ontworpen voor uw wasmachine, dus wellicht vraagt u zich af hoe  deze de oorzaak van een verstopping kunnen zijn? De redenen zijn:

 • Door meer dan één pod te gebruiken per wasbeurt. U denkt misschien dat meer dan één pod een een beter of schoner resultaat geeft, maar mogelijk kan de pod niet volledig worden opgelost en veroorzaakt dit een probleem bij de afvoer.
 • Een korte was draaien. Ook hier is het mogelijk dat de pod niet volledig opgelost kan worden voordat uw was klaar is.
 • Wassen bij lage temperaturen. De plastic hoes van de pods lossen langzaam op bij watertemperaturen van meer dan 40 graden. Bij lagere temperaturen kan het plastic mogelijk niet volledig worden opgelost en zal het in de riolering terechtkomen. Dit kan een ernstig verstoppingsprobleem in uw wasmachine veroorzaken.

Schoonmaken van de afvoer van uw wasmachine

Wanneer de afvoer van uw wasmachine verstopt is, moet u deze reinigen. Voordat u begint, moet de watertoevoer naar uw wasmachine afgesloten worden. Haal de wasmachine van zijn plaats zodat u toegang heeft tot de achterkant. Het is belangrijk om te vermelden dat u geen chemicaliën moet gebruiken om de afvoer te reinigen. Als uw afvoersysteem namelijk niet goed werkt, kan het water uit de riolering omhoog komen en in de trommel terechtkomen, waar de chemicaliën onherroepelijke schade kunnen aanrichten. De beste middelen die u kunt gebruiken om de afvoer te ontstoppen zijn:

Waterslang: u kunt de slang in de afvoerpijpen steken en de verstopping, door middel van de waterdruk van de slang, verwijderen.

Kokend water: giet kokend water door de afvoer om eventuele resten op te lossen. Dit werkt echter alleen als er zich geen water in de afvoer bevindt.

Wasmachineaansluiting verstopt

Als u een verstoppingsprobleem met uw wasmachine heeft, is het probleem mogelijk afkomstig van het afvoersysteem. Er zijn een aantal gebieden waar het mis kan gaan met het water dat uit uw wasmachine loopt:

 • De afvoerpijp
 • De afvoerslang
 • De aftappomp

Afvoerpijp

Het meest voorkomende gedeelte dat verstopt raakt, is de buis waar de afvoerslang van de wasmachine is aangesloten. U kunt de afvoerslang eenvoudig uit de afvoerpijp verwijderen en als u ziet dat het water niet kan wegstromen, bevindt de verstopping zich daar. Probeer het vuil met de hand uit de buis te verwijderen of gebruik een waterslang om het vuil af te voeren naar het riool. Zodra de verstopping weg is giet u nog twee liter kokend water door de afvoerpijp om de laatste resten af te voeren.

Afvoerslang

Als u geen probleem heeft met uw afvoerpijp, bevindt het verstoppingsprobleem zich waarschijnlijk in de afvoerslang. De slang van de wasmachine bevindt zich aan de achterkant van uw machine. Zorg ervoor dat u de watertoevoer afsluit voordat u begint en verplaats de machine zodat u de slang eenvoudig van de basis kunt loskoppelen. U kunt het beste een waterslang gebruiken om de afvoerslang te reinigen van opgehoopte resten. Zodra deze gereinigd is, plaatst u de slang weer terug op de wasmachine.

Afvoerpomp

Een andere oorzaak van problemen met uw wasmachine, is een verstopte afvoerpomp. De afvoerpomp bevindt zich achter de wasmachine in het onderste gedeelte waarop de slang is aangesloten. Om deze te verwijderen moet u de slang loskoppelen van de basis om toegang te krijgen. Koppel daarna de tweede pijp los, zodat u de pomp in handen kunt hebben. U kunt heet water en een metalen kabel gebruiken om de waterpomp voorzichtig van binnenuit schoon te maken. Neem uw tijd en ga voorzichtig te werk zodat u de pomp niet beschadigd. Zodra alle afvoeren en de pomp gereinigd zijn, moet uw machine weer als vanouds functioneren.

Waterafvoer verstopt

Weet u waar de waterafvoer van uw wasmachine zich bevindt? U kunt hier eenvoudig toegang toe krijgen en u hoeft zelfs uw wasmachine niet te verplaatsen. De waterafvoer bevindt zich onder het rubber dat zich rondom de deur bevindt. Het rubber wordt vaak door middel van een metalen cirkelclip op zijn plek gehouden en moet verwijderd worden. Zodra dit is gebeurd, kunt u het rubber optillen en ziet u een klein buisje waar een smalle slang aan vastzit. De slang zit vast aan het buisje met een kleine flens, waaraan u moet trekken om het los te koppelen. Hierna kunt u het buisje en het bovenste gedeelte van de slang reinigen. Om de hele slang te reinigen, moet u de klep aan de voorkant van de wasmachine openen en de slang er voorzichtig uit trekken. Als u de slang eruit heeft gehaald kunt u erin blazen om het vuil naar de opening te krijgen om zo de verstopping te verwijderen. Bevestig hierna alle onderdelen weer op de juiste plek en vergeet niet om de cirkelclip terug op het rubber te plaatsen zodat deze goed blijft zitten en het water niet kan ontsnappen als u een was draait.

Filter verstopping wasmachine

Als u de filter in uw wasmachine wilt controleren, moet u een kijkje nemen aan de linker- of rechter zijkant van uw machine. Onderaan ziet u een vierkante kap die u moet verwijderen of openen met behulp van een kleine schroevendraaier. U ziet dan een ronde schijf van ongeveer 12 cm die u tegen de klok in moet losschroeven zodat deze verwijderd kan worden. Reinig het van al het afval dat zich daar verzameld heeft en spoel het goed af. Breng het filter uiteindelijk weer aan en schroef het goed vast door het met de klok mee te draaien en plaats de klep weer terug.

Wasmachine ventilatie verstopt

Heeft u er rekening mee gehouden dat het verstoppingsprobleem veroorzaakt kan worden door de ventilatieopening op uw dak? U zult in dit geval merken dat er bellen uit de riolering in uw gootsteen omhoog zullen komen en in dat geval kan uw wasmachine het water ook niet meer goed afvoeren. U moet dan naar de ventilatieopening op het dak van uw huis kijken. U zult daar bladeren en ander afval uit de luchtopening moeten verwijderen. Het is raadzaam om deze taak over te laten aan een professional, zodat u geen onnodig risico loopt. Neem contact met ons op en wij helpen u verder!

Inlaatklep verstopt

Als uw inlaatklep verstopt is, heeft u een probleem met de watertoevoer van uw wasmachine. Als de was is afgelopen verwacht u schone kleren aan te treffen, maar in plaats daarvan zijn de kleren droog en plakkerig van uw wasmiddel. De nieuwste wasmachines starten gewoonweg niet als u geen watertoevoer heeft, maar bij oudere modellen bestaat de kans dat de was wel gewoon draait. Stel eerst vast of u in de rest van uw huis watervoorziening heeft. Als dit het geval is, koppel dan de watertoevoerleiding los van de wasmachine en controleer of deze er goed uitziet. Zo ja, dan heeft u waarschijnlijk een probleem met de inlaatklep van uw wasmachine.

Voordat u de hele machine openhaalt is het waarschijnlijk verstandig om contact op te nemen met een professional, zodat u verdere schade kan voorkomen.

Waspoedervak verstopt

Als uw kleding na het wassen nog vuil is en het wasmiddel en wasverzachter nog steeds in het vak ligt, dan moet u het vak reinigen zodat het wasmiddel in de wastrommel terecht kan komen. Na jarenlang gebruik kan dit, door bijvoorbeeld gebruik van bleekmiddelen en hard water, een verstoppingsprobleem veroorzaken. U kunt het vak ontgrendelen door het eruit te trekken en het licht op te tillen. Maak het vak goed schoon met veel warm water. Gebruik vervolgens een spons en reinig het gebied waar het vak is geplaatst. Met een dun voorwerp kunt u het gat aan de onderkant van de lade schoonmaken. Plaats het vak op dezelfde wijze terug en uw was zal weer schoon zijn!

Wasmachine loopt niet leeg

Heeft u de verstopte gebieden van uw wasmachine gecontroleerd en gereinigd en loopt het water na het wassen nog steeds niet weg? Als u alle bovenstaande punten heeft nagelopen dan is het tijd om professionele hulp te zoeken. De beste optie is contact opnemen met de leverancier. Hoewel het misschien niet onder de garantie valt, kunnen ze gemakkelijk het probleem identificeren en het voor u repareren.

Wasmachine draait niet

Start uw wasprogramma niet? Een aantal redenen dat uw wasmachine niet wil draaien zijn:

 • De deur is niet goed gesloten. Als de deur niet is gesloten, weigert de wasmachine het progamma te starten.
 • U heeft de wasmachine overbelast. Elke wasmachine heeft een bepaalde gewichtsgrens en als u die hoeveelheid overschrijdt, zal de trommel niet draaien.
 • U heeft geen stroom meer. Heeft u gecontroleerd of u thuis elektriciteit heeft?
 • U heeft geen watertoevoer. Wanneer u geen watertoevoer heeft of uw inlaatklep is gebroken, start de wasmachine niet.

Als ook bovenstaande geen problemen veroorzaakt, schakel dan een professional in!

Wasmachine blijft verstoppen

Heeft u uw wasmachine onlangs zelf gerepareerd, maar heeft u nu opnieuw problemen? Mogelijk wilt u niet opnieuw tijd verspillen aan het repareren van uw machine en overweegt u om een nieuwe te kopen. Voordat u dit doet kunt u altijd een professional inhuren om de wasmachine voor u te repareren en zult u ook advies krijgen of u toe bent aan een nieuwe machine of niet. Mogelijk hoeft er alleen een onderdeel vervangen te worden en gaat uw machine daarna nog jaren mee. Neem daarom contact met ons op en wij adviseren u graag!

Verstopping gootsteen wanneer wasmachine draait

Is het u opgevallen dat wanneer u de was doet, er water uit de wasmachine in uw gootsteen komt? Als dit gebeurt, kunnen er slechts twee verschillende oorzaken zijn:

 • uw afvoer is verstopt en het water uit de wasmachine kan niet weglopen.
 • uw ventilatie op het dak is verstopt. Het water zal dan langzamer door de leidingen lopen en omdat de hoeveelheid water, die uit de wasmachine wordt afgevoerd, aanzienlijk is, kan het zijn dat de trommel niet in één keer kan worden geleegd. Hierdoor kan uw gootsteen verstopt raken. Het probleem wordt in deze gevallen dus niet veroorzaakt door uw wasmachine en moet elders verholpen worden.

LG wasmachine verstopt

Is uw LG-wasmachine verstopt? Er kunnen verschillende redenen zijn waarom uw LG-wasmachine verstopt is geraakt. Voordat u een loodgieter inschakelt kunt u zelf eenvoudig een aantal zaken controleren en in veel gevallen zelf repareren. De meest voorkomende redenen waarom uw LG-wasmachine niet naar behoren werkt, zijn:

 • de aftappomp is verstopt
 • de watertoevoer is verstopt
 • het wasmiddelvak is verstopt

Verstopte afvoerpomp LG wasmachine

De meest voorkomende reden dat uw LG-wasmachine verstopt raakt, is dat uw afvoerpomp verstopt is. Om deze snel en effectief schoon te maken, moet u het filter en de afvoerslang controleren op verstoppingen. Als u de voorkant van uw wasmachine bekijkt, ziet u, links of rechts, een klein paneel. Om dit toegangspaneel te openen en naar binnen te kijken, gebruikt u een smalle schroevendraaier of mesje. In dit vak vindt u een dunne slang waar u enigszins aan moet trekken om zo beter zicht te hebben op mogelijke blokkades. In de slang zal water zitten dus zorg dat u iets op de grond legt om het op te vangen. Zodra u de blokkade heeft kunnen verwijderen plaats u deze weer terug. Verwijder vervolgens het filter en reinig deze van al het afval en pluizen. Als u klaar bent met dit proces, plaatst u het paneel terug op zijn plaats en zou uw LG-wasmachine weer zonder problemen moeten werken.

LG wasmachine verstopte watertoevoer

Als het wasprogramma van uw LG-wasmachine niet wil starten, moet u wellicht uw watertoevoer bekijken. Hier zijn enkele eenvoudige stappen om de watertoevoerfilter van uw LG-wasmachine te reinigen:

 • Voordat u begint haalt u de stekker van de wasmachine uit het stopcontact.
 • Sluit vervolgens de watertoevoer naar de wasmachine af bij de kraan.
 • Verwijder daarna de slang van de watertoevoer op uw wasmachine.
 • Controleer het filter dat in de slang is geplaatst op mogelijk vuil of andere verstoppingen.
 • Reinig het met een kleine borstel en plaats het terug op zijn plaats.
 • Sluit de watertoevoerslang weer aan op de wasmachine en draai de kraan open.
 • Stop de stekker weer in het contact en controleer of het wasprogramma wil starten.

LG wasmiddelvak verstopt

Het is heel gebruikelijk dat het wasmiddelvak van uw LG wasmachine verstopt raakt. U zult merken dat er na het wassen nog wasmiddel of wasverzachter in het wasmiddelvak achterblijft. Haal daarom de lade van zijn plaats door het naar buiten te trekken en het iets op te tillen of door op het plastic stuk te drukken waarop ” PULL ” staat. Zorg ervoor dat u het hele vak ontdoet van resten wasmiddel en eventueel kalkaanslag. Gebruik veel water en een spons en reinig ook het deel in de wasmachine zelf waar het wasmiddel naar de trommel wordt gespoeld zodat uw wasmiddel weer op de juiste plek terechtkomt.

Maytag wasmachine verstopt

Als u problemen ondervindt met uw Maytag-wasmachine, moet u wellicht naar de waterpomp kijken. Helaas is dit niet iets dat eenvoudig kan worden schoongemaakt en mogelijk moet worden vervangen. U zult de kap van de achterkant moeten verwijderen door deze op te tillen en de onderkant van de wasmachine te bekijken. U moet de stroomclip voorzichtig verwijderen, omdat deze gemakkelijk kan breken. Ontkoppel daarna de leidingen die de afvoerpomp op zijn plaats houden en verwijder deze. Als u dat eenmaal heeft gedaan, plaats u de nieuwe aftappomp op dezelfde positie als de vorige en sluit u de afvoeren en de clip weer aan. Hiermee moet het probleem opgelost zijn.

Miele-wasmachine verstopt

Heeft u problemen met de afvoer met uw Miele-wasmachine? Er zijn twee mogelijke redenen waardoor uw Miele-wasmachine verstopt is:

 • u afvoerslang is geknikt. Als dat gebeurt, zal het water niet goed kunnen wegstromen.
 • uw filter is verstopt. U kunt deze zelf eenvoudig reinigen; open de klep aan de voorzijde van uw wasmachine en verwijder het filter met een schroevendraaier. Reinig de filters van pluis en andere resten en plaats deze terug op zijn plaats.

Roper wasmachine verstopt

Als u problemen heeft met de afvoer van uw Roper-wasmachine, moet mogelijk uw afvoerpomp worden vervangen. Het is echter geen eenvoudige taak om hier toegang toe te krijgen omdat de pomp alleen via de bodem van de machine bereikt kan worden. Ontkoppel met behulp van een schroevendraaier de schroeven waarmee de afvoerpomp is bevestigd. Plaats een nieuwe pomp terug en plaats de leidingen weer op het afvoersysteem. Met een nieuwe pomp zal uw wasmachine weer als vanouds functioneren.

Electrolux-wasmachine verstopt

Als uw Electrolux-wasmachine verstopt is geraakt, moet u mogelijk de afvoerpomp vervangen.

U heeft toegang tot de afvoerpomp via de onderkant van de wasmachine. U kunt eenvoudig de clips verwijderen die de slangen op zijn plek houden. Verwijder vervolgens de twee schroeven die de afvoerpomp op zijn plaats houden en kijk of de schroef vrij kan bewegen. Als dit niet het geval is, moet u mogelijk de kap van de pomp verwijderen en de propeller laten leeglopen. Wanneer u hiermee klaar bent, plaatst u de pomp weer terug en sluit u de leidingen weer aan.

GE wasmachine verstopt

Als u problemen ondervindt met uw GE-wasmachine, moet u waarschijnlijk de afvoerpomp vervangen. Dit is vaak de oorzaak van problemen met de afvoer en de reden dat de wasmachine kan niet centrifugeren. Om toegang te krijgen tot de afvoerpomp, moet u de voorklep van de GE-wasmachine verwijderen. Voordat u begint, zorgt u ervoor dat de stroomtoevoer en watertoevoer van de wasmachine afgesloten is. Via de achterkant van de wasmachine ziet u twee slangen die verbonden zijn met de afvoerpomp. Draai deze slangen los en verwijder het bevuild dat hier is opgebouwd. Sluit na reiniging de leidingen weer aan en plaats de voorklep terug.

Wasmachine Kenmore verstopt

Als uw Kenmore wasmachine is vastgelopen, kan het gecompliceerd zijn om te repareren. Dit komt omdat u de gehele buitenhoes van de wasmachine verwijderd moet worden om toegang te krijgen tot het onderste gedeelte; waar de afvoerpomp zich bevindt. Wat u moet doen is het bovenste paneel van de wasmachine optillen met behulp van een spatel, plaats de spatel aan de onderkant van het bedieningspaneel en duw het paneel omhoog. Draai daarna de schroeven los die de kap op zijn plaats houden en til het op. Zodra u de hoes heeft verwijderd, heeft toegang tot de afvoerpomp, die zich onderaan de wasmachine bevindt. Controleer of de elektrische clip die op de pomp is aangesloten loszit. Als dit niet het geval is, moet u de afvoerpomp vervangen. Koppel de leidingen en de schroeven waarmee de pomp op zijn plaats zit los. Plaats de nieuwe pomp en plaats alle leidingen en schroeven weer terug.

Whirlpool-wasmachinefilter verstopt

Denkt u dat het filter in uw Whirlpool wasmachine verstopt is, maar weet u niet waar deze zich bevindt? Bij de Whirlpool-wasmachines bevindt het filter zich op de afvoerpomp, die u gemakkelijk kunt bereiken door de onderkant van de wasmachine te verwijderen. Draai de schroeven tegen de klok in zodat het filter loskomt. Zorg ervoor dat u een bak onder het filter plaatst, zodat het water opgevangen kan worden. Zodra u het filter heeft schoongemaakt, kunt u het terugplaatsen en moet het verstoppingsprobleem zijn verholpen.

Zanussi wasmachine verstopt

Als uw Zanussi-wasmachine verstopt is, wilt u misschien het filter eens bekijken. Het filter bevindt zich aan de voorkant van de wasmachine in het onderste gedeelte aan de voorkant. U kunt de klep eenvoudig openen door een dun mesje te gebruiken. Vervolgens kunt u het filter verwijderen door het tegen de klok in te draaien en het op de juiste manier schoon te maken. Zodra u klaar bent, plaatst u het filter terug. Het verstoppingsprobleem van uw Zanussi-wasmachine moet hiermee zijn verholpen.

Was dit artikel nuttig voor het probleem met uw verstopte wasmachine? Als u nog vragen heeft, neem dan contact met ons op en wij helpen u graag verder.

Bel: 06-82629293