Watertoevoer verstopt? Professioneel loodgietersadvies!

Watertoevoer verstopt

Watervoorziening verstopt?

Is de watertoevoer verstopt in uw huis? Het maakt niet uit of de centrale watertoevoer verstopt is of slechts een klein deel van de leiding; in beide gevallen is de druk van het water niet goed en uiteindelijk zult u te maken krijgen met een volledige verstopping. Het is belangrijk dat u een probleem met de watertoevoer zo snel mogelijk laat repareren.

Als u weet waar het probleem zich bevindt en u bent van plan het zelf te repareren, ga dan altijd voorzichtig te werk; er bestaat een kans dat de leidingen breken waardoor u een flinke lekkage kan veroorzaken die u niet onder controle krijgt. Als u daarna nog een loodgieter moet inschakelen kunnen de kosten hoog oplopen! Schakel daarom op tijd een loodgieter in voor het beste advies en resultaat.

Hieronder leest u wat u zelf kunt doen om de watertoevoerleidingen te ontstoppen.

Bel: 06-28791793

Watertoevoerleiding verstopt

De belangrijkste problemen met uw watertoevoer komen voort uit de leidingen. Dit kan komen doordat er, nadat er bijvoorbeeld onderhoud is uitgevoerd aan de centrale watertoevoer, vuil uit de leidingen komt en zich verzamelt bij uw kranen. Om te voorkomen dat dit gebeurt, moet u uw waterleidingen doorspoelen om al het vuil uit de leidingen te verwijderen.

De belangrijkste gebieden, waardoor u mogelijk een verstopping heeft, zijn:

 • Koud watertoevoer
 • Warm watertoevoer
 • Centrale watertoevoer ventiel
 • Toevoerleiding voor toilet
 • Watertoevoer vaatwasser
 • Watertoevoer luchtbevochtiger

Voor alle leidingen gelden andere methodes om deze effectief te ontstoppen en moet u de juiste gereedschappen gebruiken. Mogelijk moet u zelfs een klep, ventiel of een bepaald onderdeel van de leiding vervangen. In deze gevallen zult u profijt hebben van het inhuren van een professional om het probleem effectief op te lossen. Wilt u echter graag wat geld uitsparen, kijk dan hieronder voor tips om zelf uw leidingen te reinigen.

Koud watertoevoer:

Als u een verstoppingsprobleem heeft in uw koud watertoevoer, kunt u in het hele huis waterproblemen ondervinden. Als de toevoerleiding voor koud water verstopt is, betekent dit echter niet dat u wel warm water heeft! Dit komt omdat er in uw cv-ketel ook geen koud water terecht kan komen en dus niet opgewarmd kan worden. Daarom zult u uiteindelijk helemaal geen water in uw huis hebben. Voordat u echter aan de slag gaat om uw koudwatervoorziening te repareren, is het handig om te controleren of er in uw straat überhaupt wel watertoevoer is.

Als de gemeente wegwerkzaamheden uitvoert of aan de watervoorziening werkt, dan wordt het water in de hele omgeving afgesneden. Op deze manier kunnen ze ernstige lekkages verhelpen of geplande reparaties veilig uitvoeren. Als er geen sprake is van onderhoud in uw buurt en uw waterrekening is gewoon betaald, dan wilt u misschien eens kijken naar uw koud watertoevoer. Het is niet aan te raden om het gebied waar uw water uit de stadsleidingen komt, proberen te repareren. Het water uit deze leidingen staat onder zeer hoge druk en kan u gemakkelijk verwonden of een ernstige lekkage veroorzaken. Bel daarom altijd uw waterleverancier om een probleem te melden.

Als uw cv-ketel er goed uitziet maar in uw gootsteen geen koud water heeft, moet u deze leiding doorspoelen. Wat u moet doen, is de watertoevoer uitschakelen door de watertoevoer hendel de andere kant op te draaien. Daarna moet u de buis onder de gootsteen losmaken en de kraan openen. Zorg ervoor dat u een emmer gebruikt om het water op te vangen. Zodra u dit heeft gedaan, sluit u de toevoerleiding weer op zijn plaats aan en zet u de hendel weer open. Zorg ervoor dat er geen water lekt uit het gebied waar u de buis heeft teruggeplaatst.

Warm watertoevoer verstopt

Is de warmwatervoorziening in uw huis verstopt? Wanneer de warmwatervoorziening verstopt raakt, heeft u geen warm water om een bad te nemen of uw afwas te doen. De gebruikelijke oorzaken van problemen met uw warme water zijn:

 • U heeft geen watertoevoer
 • Uw cv-ketel is kapot:als uw ketel kapot is, kan het koude water niet opwarmen.
 • Uw watertoevoerleiding lekt: als uw koudwatertoevoerleiding lekt, kan de ketel geen water krijgen en zult u merken dat er geen waterdruk is.
 • U heeft geen elektriciteit: zonder elektriciteit zal uw ketel niet werken en geen water
 • Uw warmwatertoevoerleiding is verstopt:u moet uw warmwaterleiding doorspoelen door                    de waterleiding van uw spoelbak en de beluchter van uw spoelbak los te koppelen. Laat                     de kraan vervolgens met koud water doorlopen en u zult merken dat er water uit de kraan                 en de heetwaterleiding komt. Doe hetzelfde bij de rest van de kranen in uw huis en het                      warme water zal weer normaal werken.

Verstopte hendel watertoevoer

De plaats waar de toevoerhendel zich bevindt is het meest voorkomende gebied dat verstopt raakt. Als u een paar weken van huis bent geweest en uw watertoevoer heeft afgesloten, moet u altijd voorzichtig zijn wanneer u de waterhendel weer opent. Wat u bij een verstopping moet doen, is de waterkraan sluiten door hem 90 graden naar links te draaien. De hendel staat horizontaal ten opzichte van de pijp, wat betekent dat er geen water meer uit de buis komt. Gebruik daarna een een sleutel om het gebied te ontkoppelen waar de hendel is aangesloten op de watertoevoer.

Zorg ervoor dat u de ring loskoppelt die zich boven de hendel bevindt en die is aangesloten op de kraan. Zodra u de waterleiding heeft losgekoppeld, kunt u kijken naar het gebied waar de hendel zich bevindt. Zorg ervoor dat u dit op de juiste manier schoonmaakt en sluit daarna de waterleiding weer aan op het ventiel. Open de hendel door deze 90 graden naar rechts te draaien en controleer of de reparatie geen lekkage heeft veroorzaakt.

Als uw watertoevoerklep volledig verstopt is, moet u deze mogelijk vervangen. In dit geval moet u de centrale watertoevoer afsnijden en de kranen in uw huis openen, zodat er zich geen water meer in de leidingen bevindt. Zodra alle leidingen zijn doorgespoeld kunt u de klep loskoppelen van de twee gebieden waar deze is aangesloten. Zorg ervoor dat het nieuwe ventiel dat u koopt van dezelfde grootte is, zodat deze op de leidingen van uw waterleiding past. Sluit de nieuwe hendel aan en open de watertoevoer om te controleren op mogelijke lekkage. Als u merkt dat het ergens lekt, controleer dan of u alles correct heeft aangesloten of plaats wat teflontape op het gebied.

Toiletwatertoevoer verstopt

Is de watertoevoer naar uw toilet verstopt? U zult merken dat u het toilet niet kunt doorspoelen omdat of dat het reservoir zich niet vult met water. Dit betekent echter niet direct dat de watertoevoer volledig verstopt is. De meest voorkomende redenen dat u het toilet niet kunt doorspoelen, zijn:

 • De leiding tussen de tank en de pot is verstopt: wanneer u dit probleem heeft, zult u merken dat de tank wel met water wordt gevuld, maar er geen water naar de pot spoelt. Om dit probleem te verhelpen, moet u de bodem van de tank bekijken of er iets is dat verstopt is geraakt. Als alles er goed uitziet, probeer dan om door te spoelen door aan de buis in de bodem van de tank te trekken. Wanneer u het optilt, moet het water naar de pot gaan. Als dit niet gebeurt moet u met een metalen kabel proberen het gat vrij te maken van vuil zodat het water weer kan doorspoelen.
 • U heeft geen watertoevoer: In dit geval kan de pot zich niet vullen met water. Bij een noodgeval kunt u wat flessen water in de tank gooien zodat u toch kunt doorspoelen.
 • De tank houdt het water niet vast: Wanneer dit probleem zich voordoet, zult u merken dat er continue water uit de tank in de pot stroomt. Controleer in dat geval het onderste deel van de tank. De klep die normaal automatisch sluit, blijft open staan en het water blijft stromen. De oorzaak is over het algemeen vuil dat zich op de bodem heeft verzameld en dit moet nu gereinigd worden zodat de klep weer kan sluiten.
 • De watertoevoerleiding naar uw toilettank is verstopt.Als u zich afvraagt hoe u de watertoevoer naar uw toilet moet repareren, kijk dan hieronder:

Watertoevoer toilet verstopt

Wanneer er geen water naar de tank van uw toilet stroomt, wilt u dit uiteraard zo snel mogelijk repareren. Er zijn een aantal eenvoudige stappen om uw waterleiding schoon te maken:

 • Voordat u begint, sluit u de watertoevoer naar uw toilet af door de hendel tegen de klok in te draaien.
 • Schroef met een sleutel de ring los die op de tank is aangesloten. Op deze manier kunt u identificeren waar het probleem zich bevindt.
 • Meestal bevindt er zich een filter die afval verzamelt voordat het in uw tank stroomt; reinig het filter op de juiste manier en plaats het terug.
 • Vergeet niet de waterleiding zelf te controleren. Richt de slang op de pot van uw toilet en open de watertoevoer om te controleren u of er water naar buiten komt. Als dat niet het geval is heeft u waarschijnlijk een probleem dat dieper in de leidingen zit. Als er wel water uit de watertoevoer komt, sluit dan het water weer af.
 • Sluit de leiding opnieuw aan op uw tank en schroef hem vast. Gebruik een moersleutel om deze zo strak mogelijk vast te zetten en lekkage te voorkomen. Te veel kracht zetten zal echter de doorgangen en het gebied waar de pijpen zijn verbonden, beschadigen.
 • Draai de watertoevoer weer open en controleer of uw tank weer opvult.

Als deze methode niet heeft geholpen heeft u mogelijk professionele hulp nodig. Waarschijnlijk is er een ander probleem met uw watervoorziening. Wij helpen u graag verder en geven u het beste advies.

Vaatwasser watertoevoer verstopt

Als de watertoevoer naar uw vaatwasser niet werkt, kan het programma niet starten. Er kunnen een aantal dingen verkeerd gaan, maar de meest voorkomende problemen zijn:

 • U heeft geen watertoevoer: om er zeker van te zijn dat dit het geval is, probeert u de kranen in uw huis, als daar normale watertoevoer is, ligt het probleem elders.
 • De inlaatklep van uw vaatwasser is verstopt: om er zeker van te zijn dat het probleem zich hier voordoet moet u de vaatwasser van zijn plaats trekken en de achterkant bekijken. U moet de watertoevoer eerst afsluiten en deze loskoppelen. U kunt eenvoudig controleren of er watertoevoer is door de slang in een bak te plaatsen en de watertoevoer open te draaien. Als het water er goed uitkomt, heeft u een probleem met de inlaatklep op uw vaatwasser. Het repareren van dat onderdeel kan echter behoorlijk ingewikkeld zijn, afhankelijk van welk merk u heeft. Als u niet zeker weet hoe u deze moet verwijderen en vervangen, is het goed om een professional in te schakelen. Als u nog garantie heeft, neem dan contact op met de leverancier. Ook als de garantie is verlopen kunt u advies krijgen over het vervangen van het onderdeel.

Watertoevoer luchtbevochtiger verstopt

Thuis een luchtbevochtiger gebruiken kan handig zijn als er lage luchtvochtigheid is. Het meest voorkomende onderdeel dat verstopt raakt is de pen op de zadelklep. U moet het onderdeel verwijderen en goed reinigen. Voordat u andere acties onderneemt, moet u de watertoevoer afsluiten.

 • Verwijder de leiding die op de zijkant van de bevochtiger is aangesloten.
 • Verwijder met behulp van een schroevendraaier de schroeven waarmee de zadelklep op de leiding is bevestigd.
 • Reinig de klep goed in een emmer water en schroef het weer vast.
 • Sluit de pijp aan die naar de bevochtiger aan de zijkant van de klep gaat en draai deze vast.
 • Zodra u dit heeft gedaan, kunt u het controleren op mogelijke lekkage.
 • Schakel tenslotte de watertoevoer weer aan en uw bevochtiger moet weer als vanouds werken.

De watertoevoerleidingen reinigen

Vraagt u zich af op welke manier u de verstopte watertoevoerleidingen kunt reinigen? De beste en eenvoudigste manier is om de leidingen door te spoelen.

 • Sluit de watertoevoer onder de gootsteen af.
 • Verwijder met behulp van een sleutel de ring die aan de hendel is bevestigd.
 • Verwijder ook de beluchter van de kraan om verstoppingen te voorkomen.
 • Vervolgens zet u, na de slang in een lege emmer te hebben geplaatst, de kraan open en moet er water uit de kraan en de waterleiding komen.
 • Maak de leiding opnieuw vast aan de hendel en draai deze goed vast.
 • Draai daarna de watertoevoer weer open en controleer op lekken.
 • Vergeet ten slotte niet de beluchter terug te plaatsen.

Op deze manier kunt u alle leidingen in uw huis doorspoelen en komt u erachter waar er zich eventueel nog een probleem voordoet.

Was dit artikel nuttig bij het probleem dat u heeft met uw watertoevoer? Als u nog steeds problemen heeft, neem dan contact met ons op! Wij helpen u graag verder.

Bel: 06-28791793